Rusturen fiser ud

Det er slut med ølstafetter og nøgenhed på flere universiteter.

Artiklens øverste billede

Engang fik de lov at lave tøjkæder og ølstafetter med deres nye medstuderende, og bagefter kunne de overnatte sammen i en svedig spejderhytte. Men flere og flere universiteter sætter nu en stopper for løjerne.

Det viser en rundringning til fem af landets største universiteter, som metroXpress har foretaget.

De har strammet op, så det nu ikke længere er tilladt at drikke alkohol om dagen under rusarrangementerne, nøgenhed er forbudt, og selskabslege med alkohol om aftenen går heller ikke.

Intro skal være for alle

Derudover overvejer nogle helt at afskaffe rus­turen, og for studerende på Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet er beslutningen truffet. Fra 2012 er rusturen ikke længere en del af den første introuge.

»De nye studerende bør være på uddannelsesinstitutionen den første uge, hvor vores undervisere og ældre studerende kan modtage dem og give dem gode rammer for at orientere sig og få vejledning til deres nye uddannelse. Aktuelt fravælger nogle hytteturen, fordi de ikke kan identificere sig med den, og introduktionen skal være et godt tilbud til alle vores nye studerende,« siger Henrik Busch, prodekan for uddannelse på Det Naturvidenskabelige Fakultet.

Han understreger, at det dog fortsat vil være muligt at afholde hyttetur senere på året.

Går ud over holdånd

Beslutningen ærgrer Mathilde Borg Dahl, der er biologistuderende og medlem af Nat-rådets bestyrelse. Hun har været vant til en rustur med fem overnatninger i en skov og frygter, at det fremover må arrangeres privat over en weekend.

»Det er stærkt kritisabelt. Vi har haft et introforløb, som har været meget rost i evalueringerne, og nu afskaffer ledelsen den bare uden at inddrage studerende eller studievejledere. Jeg frygter, det går ud over frafaldet og holdånden,« siger hun.

Tidrøvende og dyre

Netop holdånden og det sociale element ved rusturene er også årsagen til, at Copenhagen Business School har valgt at holde fast i turene ud i landet.

»Vi har overvejet, om rus­turene skulle afskaffes, fordi der er risko for, at nogle kommer til skade, når 30-40-50 berusede mennesker er sammen i flok. Desuden var det efterhånden så vanskeligt at leje en hytte i nærheden af København, at de studerende måtte køre helt til Nordjylland. Men selv om rusturene er tidsrøvende og dyre, har vi valgt at bevare dem, fordi de studerende ser dem som en vigtig del af socialiseringen,« siger Sven Bislev, prodekan for uddannelse på CBS, til metroXpress.

Kilde: MetroXpress

Del artiklen