Minedrift fik tropeøer til at forsvinde

Ekstrem minedrift har fået to tropeøer syd for Indien til at forsvinde i havet.

Før var der 21 – nu er der kun 19 tilbage.

Det kunne lyde som noget fra en intro til et overlevelsesshow på tv. Men sagen drejer sig derimod en øgruppe i bæltet mellem den sydlige del af Indien og Sri Lanka, hvor to af de i alt 21 tropeøer pludselig er forsvundet i havet.

Ifølge britiske BBC skyldes det noget overraskende forsvindingsnummer, at undergrunden under de to øer igennem flere år er blevet gennemboret på kryds af tværs af ulovlig minedrift.

Det fik jorden under øerne Poomarichan og Villanguchalli, som ellers lå mellem tre og fem meter over vandstanden, til at skride sammen, og for kort tid siden forsvandt de to tropeøer så pludselig i havvandet.

Illegal minedrift frem til 2002

Det koralrige havlandskab, der omgiver den ubeboede øgruppe, har i flere årtier været et eftertragtet mineområde for fattige fiskere fra både Sri Lanka og Indien.

Korallerne, der er rige på calciumkarbonat, er blevet brugt som bindemiddel i byggesektoren, og ifølge S Balaji, der leder det hold, som tager sig af at beskytte natur- og dyrelivet i området, har denne mine-rovdrift haft en ødelæggende indflydelse på hele området.

”Fraværet af regler betød, at der frem til 2002 blev udført illegal minedrift i koral-området. Det ophørte dog, da man vedtog en række miljøbeskyttelseslove,” udtaler han til den termilske gren af BBC-koncernen.

Han understreger dog, at den stigende vandstand også har haft en mindre betydning for de to øers forsvinden.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen