Danskerne siger ja til homovielser
Et markant flertal af befolkningen vil lade to personer af samme køn blive viet i kirken.
Mens landets biskopper er splittede i spørgsmålet om vielser af homoseksuelle, ser et markant flertal af befolkningen ingen problemer i, at to mænd eller to kvinder får lov til at skridte ned ad kirkegulvet som ægtefolk.
Det viser en måling, som Rambøll/Analyse Danmark i begyndelsen af maj har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten blandt et repræsentativt udsnit af den danske befolkning over 17 år. Her er 948 personer blevet spurgt, om de mener, at folkekirkens præster skal have mulighed for at vie homoseksuelle par i kirken.
75,8 pct. af de adspurgte svarer ja, og det kommer ikke bag på Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT Danmark).
»Befolkningen er langt forud for – og langt mere afklarede – end landets biskopper og politikere. Hovedparten af danskerne mener ikke, at man ikke skal skele til folks køn, hvis de ønsker en kirkelig vielse. I dag er det muligt at indgå et registreret partnerskab, men bare ikke i kirken. Den nuværende lovgivning forbyder ethvert trossamfund at vie homoseksuelle,« siger George Hinge, talsperson for kirkepolitik i LGBT Danmark.
Ifølge Danmarks Statistik 8 bliver der hvert år indgået ca. 400 registrerede partner8 skaber. Hvor mange homoseksuelle par, som ville have valgt eller ønsker at få en kirkelig vielse, findes der ingen tal på.
»Vi vurderer, at det lige som blandt heteroseksuelle, er omkring halvdelen. For os handler det om, at homoseksuelle får mulighed for at få en kirkelig vielse på lige fod med andre. Vi ønsker på ingen måde, at præster skal tvinges til at foretage vielser af homoseksuelle, hvis de ikke har lyst. Men som det er i dag, tvinges alle præster til ikke at gøre det, selv om de skulle have lyst,« siger George Hinge.
Biskop i Fyns Stift, Kresten Drejergaard, opfordrer politikerne til at lave en ny ægteskabslov, der sidestiller hetero- og homoseksuelle.
»Registreret partnerskab er et upoetisk begreb, som det er på tide at gøre op med. Det lyder som firma- og managementsprog, og ægteskab og registreret partnerskab er én og samme ting. Kriteriet må være kærlighed, og et homoseksuelt parforhold kan være lige så godt som et heteroseksuelt,« siger han.
Kirkeminister Per Stig Møller (K) ønsker at finde en 8 løsning, som ikke strider mod halvdelen af folkekirken.
Den er kirkeordfører Per Bisgaard (V) overbevist om er på vej. Eventuelt i form af et særligt kirkeligt vielsesritual for homoseksuelle.
»Befolkningen har altid været væsentlig mere positive over homoseksuelle vielser end folkekirkens ansatte, og jeg tror, at det er den vej, som det vil gå. Men man bør gå forsigtigt frem og tage hensyn til, at Bibelen stadig ligger til grund for mange præster og borgeres tro,« 8 siger han.
Retsteolog og kirkeretsekspert Kristine Garde mener, at kirken er nødt til at tage hensyn til, at den teologiske argumentation mod homoseksuelle vielser tilsyneladende ikke vinder genlyd i den danske befolkning, selv om godt 80 pct. er medlem af folkekirken.
»Kirken må rette sig ind, når der er en så klar tilkendegivelse af, at ægteskabet og ægtevielser af homoseksuelle skal sidestilles. Samtidig må man forvente, at præsterne ved deres ansættelse fremover vil blive spurgt, om de vil vie homoseksuelle,« siger Kristine Garde.
Hun understreger, at det kræver en ændring af ægteskabsloven, og at der er i hele diskussionen om homoseksuelle vielser er lagt op til, at præster skal kunne sige nej, hvis det strider imod deres overbevisning. Ligesom de i næsten 100 år har kunnet afvise at vie fraskilte.
Læs hele historien i Morgenavisen Jyllands-Posten, bl.a. at danskerne også gerne vil have præster til at foretage udendørs vielser.