Djøf kræver stop for trusler mod lægechef
Politikerne går for vidt, når de kræver navngivne embedsmænd afskediget, mener fagforbundene Djøf og IDA.
Politikerne på Christiansborg har misforstået deres rolle, når de forlanger fyringer i skandalen om kontraststoffet Omniscan. Det mener fagorganisationerne Djøf og Ingeniørforeningen (IDA).
Lægemiddelstyrelsens direktør, Jytte Lyngvid, er medlem af IDA, og fagforeningen advarer mod, at Folketinget udvikler sig til en folkedomstol, hvor politikerne voterer, om topembedsmænd i departementer og styrelser kan få lov at blive eller ej. Den opgave er ministerens og ministerens alene, hedder det i en pressemeddelelse fra IDA.
Udmeldingen kommer efter, at flere partier på Christiansborg har udtrykt mistillid til Lægemiddelstyrelsens ledelse, efter at styrelsen har afleveret et 56 sider langt notat.
I notatet svarer Lægemiddelstyrelsen på den alvorlige kritik, som er blevet rejst af styrelsens rolle i sagen, som ifølge Nyreforeningen har kostet 10 nyrepatienter livet og invalideret op mod 80 andre.
Både DF og SF mener, at sagen bør få konsekvenser for Lægemiddelstyrelsens ledelse.
Men politikerne har ingen ret til at kræve fyringer, mener formand for de offentlige chefer i Djøf Per Hansen. Han peger på, at partierne i stedet må rette kritikken til ministeren, siger Per Hansen.
- Når en konkret embedsmand bliver genstand for en politisk diskussion i offentligheden med placering af ansvar og afsigelse af "dom" over den pågældendes indsats, har embedsmanden ikke nogen mulighed for at forsvare sig endsige forklare sig, siger Per Hansen.
Han opfordrer indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) til at opklare sagen fuldt ud, før han fælder dom.
Kravet om fyringer retter sig mod Lægemiddelstyrelsens direktør, Jytte Lyngvig, der har siddet på posten siden 2000, samt to andre navngivne topchefer i Lægemiddelstyrelsen.