Danske elever i verdensklasse
15 års indsats giver nu sikre forbedringer af danske elevers evner til at læse ifølge ny undersøgelse.
Eleverne i 1. klasse er de seneste ti år blevet markant bedre til at læse. Ved slutningen af 1. klasse er otte ud af ti elever nu gode læsere. Og hvor hver fjerde elev i 1999 var en langsom og usikker læser, er det nu kun én ud af ti i 1. klasse.
Det skriver fagbladet Folkeskolen på baggrund af en undersøgelse lavet af Bent Christiansen, der er tidligere formand for Læsekonsulenternes Landsforening. Nu arbejder han som læsekonsulent i Høje-Taastrup Kommune.
I verdensklasse
- Det, der er sket i 1. til 3. klasse, er markant og fornemt. Ja, vi er i verdensklasse nu, for udviklingen er landsdækkende, siger Bent Christiansen til Folkeskolen.
Undersøgelsen viser blandt andet, at andelen af gode læsere i 1. klasse er steget fra 53 til 77,4 procent, mens gruppen af usikre læsere er faldet fra 24 til 10,5 procent.
Succesen fortsætter også i 2. klasse og 3. klasse.
Tallene er fra prøver blandt mere end 16.000 elever fra 1.-klasser i 32 kommuner og over 12.000 elever i 2.- og 3.-klasser i 25 kommuner.
Enorm succeshistorie
Undersøgelsens tyngde bekræftes af statistiker Svend Kreiner, der er professor ved Københavns Universitet. Han og chefkonsulent Jakob Wandall i Skolestyrelsen har set på undersøgelsens tal og sammenholdt dem med de nationale læsetest, skriver Folkeskolen.
- Materialet er så stort og solidt, så vi kan være sikre på, at det giver et generelt billede af udviklingen. Det er fantastisk positivt og en enorm succeshistorie for alle, men især for skolen og lærerne, som jo har skabt fremgangen, siger Svend Kreiner til bladet.
- Jeg blev ærlig talt noget lang i ansigtet, da statsministeren i sin nytårstale sagde, at der nu skulle ske noget med læsning i 2.-klasserne. Resultaterne fra de sidste 10-15 år viser nu, at Lars Løkkes læseløfte faktisk er opfyldt, siger Bent Christiansen.
Som årsag til fremgangen peger han på, at læseprocessen nu starter allerede i børnehaveklasserne. Desuden har kommunerne ansat læsevejledere, og dansklærerne er blevet efteruddannet i læseundervisning.