EU-milliarder går forbi Danmark

Danmark får færrest milliarder af alle fra EU's strukturfonde, som har svært ved at finde frem til modtagerne.

Danmmark er det EU-land, som får allermindst ud af EU's milliardstore regions- og strukturfonde.

Det viser en opgørelse fra den britiske avis Financial Times, som har kortlagt udbetalingerne fra EU-fondene.

Fondene uddeler støtte til regionale projekter, som hjælper til at skabe mere lighed i EU for eksempel gennem beskæftigelsesprojekter eller en bedre infrastruktur.

827 kroner per indbygger

I perioden 2007-2013 har Danmark fået tildelt lidt over 4,5 milliarder kroner i regionsstøtten, hvilket svarer til 827 kroner per indbygger fra EU's struktur- og regionalfonde. Det er det laveste beløb blandt de 27 medlemslande.

Det er især de nye EU-lande i Østeuropa samt EU's sydeuropæiske lande, der nyder godt af regionsstøtten. Med Estland som den absolutte topscorer.

Selv om indbyggertallet i Estland er under en fjerdedel af det danske, så står landet til at modtage næsten 26 milliarder kroner i regionsstøtte i den syvårige periode. Det svarer til 19.222 kroner per indbygger.

EU's strukturfonde udgør i perioden 2007-2013 over en tredjedel af EU's samlede budget med et samlet støttebeløb på 2586 milliarder kroner.

Penge er strandet i EU

Men opgørelsen i Financial Times viser også, at størstedelen af de mange milliarder tilsyneladende er strandet i EU. Selvom der kun er tre år tilbage af den syvårige støtteperiode, så er det under 10 procent af de mange milliarder, som er nået frem til slutmodtagerne.

Ifølge en intern rapport fra EU-Kommissionen skyldes det, at medlemslandene på grund af den økonomiske krise ikke kan finde penge til medfinansiering af nye projekter. For at få støtte fra EU's strukturfonde skal staten eller regionen som regel selv stille med et tilsvarende beløb.

- I takt med at de offentlige finanser kom under stigende pres, har det været nødvendigt at aflyse mange strukturprojekter (..), fordi modtagerne fandt det umuligt at sikre deres eget bidrag, lyder det i rapporten ifølge Financial Times.

En talsmand for EU-Kommissionen advarer dog mod at overdramatisere tallene og kalder det for "helt normalt", at der udbetales færre penge i begyndelsen af et flerårigt støtteprogram.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.