Utilpassede unge får gratis cykler

Odense Kommune vil bruge knap 2 mio. kr. af skatteborgernes penge på at give gratis cykler til utilpassede unge - bl.a. for at holde dem fra at stjæle andres cykler.

Artiklens øverste billede

Hold dig fra kriminalitet, læg stofferne på hylden og pas dit arbejde - så stiller kommunen dig en cykel til rådighed.Sådan lyder tilbuddet til en gruppe unge i et nyt integrationsprojekt, som Odense Kommunes by- og kulturhudvalg enstemmigt vedtog i denne uge. Projektet hedder ”Cykler for socialt svagstillede” og går bl.a. ud på, at kommunen uddeler gratis cykler til en gruppe på ca. 30 teenagere i området omkring det belastede boligkvarter Skt. Klemensparken.»Mange af de unge har i dag enten ingen cykelkultur eller en cykelkultur baseret på, at de stjæler en cykel et sted og kører den til et andet sted, hvorefter den ødelægges,« står der i et notat fra by- og kulturudvalget.Ideen stammer fra Projekt A til B, der er et værestedstilbud til de unge i Skt. Klemensparken, og her understreger man, at det ikke skal forstås sådan, at Odense Kommune giver gratis cykler til cykeltyve.

Skal kunne cykle på arbejde

»Selvfølgelig har nogle af vores brugere stjålet en cykel engang, og mange er kommet ud af bandemiljøet og af anden kriminalitet. Men notatet om cykelprojektet er formuleret en smule klodset. Det primære er, at de unge skal kunne transportere sig ind til byen, når de skal på arbejde,« forklarer projektleder Claus Larsen.I alt kommer ”Cykler for socialt svagstillede” til at koste skatteborgerne i Odense godt 1,7 mio. kr., og Den Sociale Cykelpulje har skudt yderligere 770.000 kr. i projektet. Men selv om det blev vedtaget af et enigt by- og kulturudvalg, er der ikke total opbakning i byrådet.»Jeg synes, det er forargeligt at belønne tidligere kriminelle med en gratis cykel. Jeg kan simpelthen ikke se, hvorfor det skal være en kommunal opgave,« siger byrådsmedlem Alex Ahrendtsen (DF).Han påpeger, at der er langt vigtigere områder at bruge pengene på.»Vi har slet ikke råd til sådanne projekter. Odense Kommune skal spare og effektivisere for 700 mio. kr. de næste fire år. Alene på ældre- og handicapområdet skal vi gennem besparelser på 190 mio. kr., og her og nu spares der 1 mio. kr. på den kommunale tandpleje. Derfor forstår jeg virkelig ikke, at man vil smide næsten det dobbelte efter et tåbeligt cykelprojekt,« konstaterer Alex Ahrendtsen, som nu vil indkalde de øvrige budgetforligspartier S, V, K og SF til møde og forsøge at få taget projektet af bordet.Men formand for by- og kulturudvalget, rådmand Jan Boye (K), er uenig i DF's betragtning. Han ser projektet som en nødvendig investering i integration.

Det betaler sig

»Det handler om at få de unge ud af kriminalitet og væk fra et miljø af dårlige vaner som netop det at stjæle en cykel. Og alternativet er langt værre. Eksempelvis ville en fængselsplads koste samfundet mange flere penge, end hvad vi nu investerer i at holde de unge fra at begå ulovligheder. Nu kan de passe deres arbejde og deres uddannelse og betale tilbage til samfundet på den måde,« forklarer Jan Boye.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen