Godkendt fyrværkeri farligt
Den gode nyhed er, at danskerne undgår det ulovlige og farlige fyrværkeri. Den dårlige nyhed er, at det lovlige ikke virker og derfor er farligt.
- Det er helt uacceptabelt, at flere mennsker i år har fået alvorlige skader efter brug af lovligt fyrværkeri, som tilsyneladende ikke har fungeret teknisk korrekt, siger overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital til Fyens Stiftstidende. Han mener, at importørerne af fyrværkeri skal kikkes kritisk efter. Der er god grund til at kigge på fyrværkeri-batterier, der er blevet et stort hit de seneste år.
Ifølge overlægen er to-tre fynboer nytårsaften nemlig kommet til skade, fordi et batteri antændte alt for hurtigt. Blandt andet er en mand nu indlagt på øjenafdelingen.
- Når man køber godkendt fyrværkeri og handler forsigtigt, så er det helt uacceptabelt, at det ikke er i orden. Det svarer til, at der går ild i ens bil, når man kører, siger Jens Lauritsen.
Han er i gang med at samle dokumentation, så de farlige batterier kan stoppes, inden de laver flere ulykker. Det sker i et samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen. Styrelsen er i forvejen opmærksom på, at meget af det godkendte fyrværkeri ikke lever op til kravene, når først det bliver masseproduceret og ankommer i tonsvis til Danmark.
Fejl i hver andet produkt
I en stikprøve af 23 nytårsprodukter fandt Sikkerhedsstyrelsen, at over halvdelen (13) af dem havde alvorlige fejl, som betød, at de ikke var forsvarlige.
På skadestuen i Odense konstaterede personalet også i går at noget så uskyldigt som stjernekastere kan være direkte farlige.
- I løbet af kort tid fik vi nytårsdag to personer ind, som havde fået alvorlige brandsår på hænderne af en speciel type stjernekaster, siger Jens Lauritsen. Det drejer sig om stjernekastere af mærket "Bright Star" New Year collection. - De brænder uforudsigeligt og meget hurtigt, så man straks får brandsår. Og da stjernekastere ofte er noget, man lader børn holde, er der grund til at advare, så vi kan undgå, at andre kommer galt af sted, siger Jens Lauritsen.
Kilde: Fyens Stiftstidende