Hvem talte dronningen til?

Dronningen ramte plet med sin advarsel mod egoisme. Men jp.dk's læsere er uenige om, hvem egoisterne er.

Artiklens øverste billede
Læserne er uenige om, hvem dronningen talte til i sin nytårstale. Foto: DR

Der er masser af rosende ord til dronningens nytårstale fra Jyllands-Postens læsere. Mange er især glade for den del af talen, der handlede om, at danskerne er ved blive mere egoistiske og mistroiske overfor hinanden.

"Dronningen ramte helt klart plet i sin tale. Vi er nemlig ved at blive et meget egoistisk samfund, og mistroen trives i bedste velgående her i landet. Håber da på, at talen giver en del mennesker noget at tænke over," skriver Signe Jørgensen fra Odense.

Læserne er blot uenige om, hvilke mennesker, som talen giver noget at tænke over. Hvem det er, der er blevet mere egoistiske.

"De borgerlige rager til sig"

"Jeg så hendes tale om egoisme som et hip til de borgerlige, som har travlt med at rage til sig på bekostning af landets velfærd og på bekostning af dem, der i forvejen ikke har noget. Det er de borgerlige, som vil have topskattelettelser, og det er også de borgerlige, der gerne ser efterlønnen, som de ikke har brug for, væk," skriver Bent Pedersen, Silkeborg.

Også Signe Jørgensen tolker nytårstalen som en opsang til dem, der har.

"Lad os få de værdier tilbage, hvor man tænker på dem, der ikke har så meget, i stedet for at de rigeste bare rager til sig," skriver hun.

For meget forsørgelse

Andre læsere mener, at dronningen har skytset rettet mod dem, der får meget hjælp fra det offentlige.

"I lyset af, at vi har verdens største offentlige sektor, og at der snart er en lille million danskere i den erhvervsaktive alder, der lever af offentlig forsørgelse, ramte dronningen helt plet, da hun sagde, at vi først og fremmest kræver ind og sikrer os, at vi hver især får det, vi selv mener at have krav på. Egoismen råder. Man tænker ikke på dem, der pukler sig halvt ihjel for at betale gildet," skriver Dan Petersen, Ballerup.

Hans Hansen fra Århus bakker op.

"Velfærdssamfundet har skabt værdiskredet. Nu handler det kun om, hvilke ydelser man kan kræve af samfundet, og ikke hvad man bør yde for samfundet. Børnepenge, cafepenge, betalt uddannelse, efterløn, førtidspension og pension. Og hvis man ikke har råd til den ønskede livsstil på offentlig ydelse, græder man bare på tv foran en flok mikrofonholdere," skriver han.

Et egoistisk folk

Mens en del af læsernes debat handler om økonomisk fordeling, tolker andre talen som en opsang til danskernes syn på fremmede.

"Vi er i Danmark blevet alt for fjendske mod folk fra andre lande. Engang kunne vi være stolte af at være et solidarisk folk, som hjalp andre mennesker i nød. Desværre er mentaliteten blevet mere højredrejet, og viljen og lysten til at tænke på andre hører fortiden til. Lad os få de gamle værdier tilbage, som igen kan gøre os stolte over at være danske," skriver T. Philip fra København Ø.

ORDET ER DIT: Ramte dronningen plet med sin nytårstale?

LÆS OGSÅ: Dronningens nytårstale 2010

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.