Indvandrerbørn oplever oftere forældrevold
Børn fra to-sproget hjem oplever oftere vold end børn fra dansktalende hjem, viser undersøgelse
Børn fra hjem, hvor der tales andet end dansk, er mere udsat for forældrevold end deres danske kammerater. Det viser en ny undersøgelse om vold mod børn i Danmark fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, som i daglig tale kaldes SFI.
Forældrevold forekommer oftere i hjem, hvor der tales andet end dansk. I en landsdækkende undersøgelse blandt 1042 børn i 8. klasse svarer 26 procent af børnene fra to-sproget hjem ja til at være blevet udsat for forældrevold en eller flere gange i det forløbne år. Det tilsvarende tal i dansktalende familier er knap 19 procent.
Ifølge psykolog Talli Ungar Felding fra Psykologisk Center er det mere almindeligt i familier fra ikke-vestlige lande, at man slår børnene.
"For 100 år siden gjorde man det samme i Europa, men det har ændret sig siden Sigmund Freud. De danske forældre, som slår børn, ved godt, at man ikke må, men to-sprogede forældre ved det ofte ikke, eller også er de ligeglade med den danske lovgivning," siger Talli Ungar Felding, som tidligere har beskæftiget sig med unge kriminelle indvandrere.
En glidebane
Forældrevolden hæmmer desuden børnenes læring i skolen, påpeger Talli Ungar Felding.
”De børn, som får tæsk, er enten meget kuet eller meget aggressive. Børn reagerer forskelligt, men det går tit udover deres præstationsevne i skolen, hvis de skal koncentrere sig om store følelsesmæssige problemer, og så lærer de ikke ret meget
Problemet er, at mange af de unge, som har fået tæsk hjemmefra, ofte ender med at blive kriminelle og voldelige, forklarer psykologen.
En lussing er også vold
Det er imidlertid vigtigt, at børn ved, at det er forbudt at blive slået af en voksen, lyder det fra Børns Vilkår, som arbejder for bedre vilkår for de mindste.
"En enkelt lussing er også vold, og det ved vi jo også, hvis det er voksne, som får en lussing. Det er ikke anderledes med børn. Vi rådgiver alle familier, for en lussing gør lige ondt uanset om du kommer fra Tyrkiet eller fra Danmark," siger Bente Boserup, som er rådgivningschef hos Børns Vilkår
"Det er vigtigt at huske, at det er lærernes pligt at underrette Socialtforvaltningen, hvis de opdager at et barn bliver slået, men det er ikke lærere, som skal lave familiearbejdet, det er kommunen i form Socialforvaltningen," siger hun.