"Skoleudspil ikke for handicappede"
Folkeskolen kan ikke rumme børn med specielle behov, siger Danske Handicaporganisationer.
Manglende lifte til kørestole, afskærmninger til hørehæmmede og viden om handicappede børns behov.
Det er nogle af de problemer, Danske Handicaporganisationer peger på, efter regeringen i sit nye folkeskoleudspil foreslår, at 96 procent af alle danske elever skal indgå i almindelig folkeskoleundervisning fra år 2015.
Ikke gearet
Danske Handicaporganisationer er glade for initiativet om, at folkeskolen skal kunne rumme handicappede børn, men de mener slet ikke, at skolerne er parate til det.
”Det er som man, man siger: ”Vi vil gerne gøre folkeskolen mere inkluderende, så nu flytter vi en gruppe børn over i folkeskolen.” Men man er altså nødt til at gøre sig nogle flere tanker om, hvordan man får tilstrækkelig viden om de her børn ud til den enkelte lærer,” siger Signe Højsteen, uddannelsespolitisk konsulent i Danske Handicaporganisationer til jp.dk.
Ifølge regeringens udspil skal specialskolelærere følge med de handicappede børn over i folkeskolen, men det er ifølge Danske Handicaporganisationer ikke nok.
Vil blive mobbet
”Folkeskolelærere skal efteruddannes, så de kan inkludere børn med specielle behov”, siger Signe Højsteen.
Hun peger på, at erfaringerne siger, at handicappede børn som i dag flyttes fra folkeskole til specialskole, mangler folkeskolens faglige udfordring, men til gengæld ikke længere bliver mobbet.
”Lærerne spiller en stor rolle for at forhindre mobning. Vi er bange for, at de elever vil blive oplevet som irriterende, og at de ikke får den tilstrækkelige undervisning, hvis lærerne ikke bliver ordentligt kvalificeret til at inkludere dem fagligt og socialt,” siger Signe Højsteen.
Penge til fysiske forbedringer
Ud over den manglende viden om børn med særlige behov, mangler folkeskolerne også et indretningsmæssigt løft, som vil være ganske bekosteligt. Danske Handicaporganisationer kritiserer, at regeringen ikke har sat penge af til det.
Det gælder indretning til kørestolsbrugere, men også for eksempel afskærmninger og ordentlig akustik til hørehæmmede.
”Det er som om, det bare er en snuptagsløsning, hvor vi bare flytter nogle mennesker, og at det ikke koster noget. Men det gør det,” siger Signe Højsteen.