Soldater skal testes grundigere før krig

Vi har ladt vore soldater i stikken, lyder det fra SF, efter at yderligere fem krigsveteraner har taget deres eget liv.

Artiklens øverste billede

Forsvaret skal blive bedre til at sikre, at det er de rigtige soldater, man sender i krig. Sådan lyder det fra forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V), efter at det er kommet frem, at yderligere fem hjemvendte krigsveteraner har begået selvmord siden marts i år.

Dermed har 15 soldater med direkte kontakt til Livlinen under Hærens Konstabel- og Korporalforening taget deres eget liv siden 2007, mens man i Livlinen har kendskab til yderligere ét selvmord blandt krigsveteranerne.

»For det første skal vi blive bedre til at udvælge vores soldater, før vi sender dem ud. Vi måler allerede på det fysiske og psykiske, men vi vil forstærke gennemgangen af soldaten inden udsendelsen. Jeg tror, at vi gennem samtaler kan få valgt de rigtige,« siger Gitte Lillelund Bech.

Liste med initiativer

Ministeren taler om »en liste af initiativer«, som kan imødegå selvmordene blandt de hjemvendte soldater. Hovedparten af initiativerne tager dog afsæt i den veteranpolitik, som regeringen fremlagde i oktober i år.

»Vi skal også styrke den opsøgende indsats over for soldaterne, så vi inden for et år har telefonisk kontakt med dem. Vi skal blive bedre til at bruge de resultater, der er på vej inden for forskningen om selvmord blandt soldater. Vi skal have veteraner til at hjælpe andre veteraner. Og vi skal ikke bare trække på Livlinens erfaringer, men også på Socialministeriets erfaringer om psykisk syge. Alt dette skal vi til at rulle ud nu,« bebuder Gitte Lillelund Bech.

Men hvad nu, hvis det ikke er nok til at bremse selvmordene?

»Det vigtige er, at vi har udvidet veteranpolitikken, så der i højere grad bliver taget hånd om de psykisk sårede. Og så er det mit håb, at veteranerne ikke kommer så langt ud, at de ender med at begå selvmord,« siger ministeren.

Hun understreger, at langt hovedparten af de hjemvendte soldater føler sig berigede og mere modne, når de vender hjem fra krig.

Hvem har ansvaret for de krigsveteraner, som kommer så langt ud?

Gitte Lillelund Bech tænker sig om et øjeblik.

»Det må bero på den enkelte sag,« siger hun.

SF: Vi har svigtet soldaterne

Pernille Frahm, medlem af Folketingets forsvarsudvalg for SF, mener, at Danmark har svigtet sine soldater.

»Jeg synes, at vi skal tage selvmordene meget alvorligt. De er et tegn på, at vi har ladt folk med store psykiske problemer i stikken, og det er ikke i orden,« siger Pernille Frahm.

Hun håber, at den nye veteranpolitik vil bremse selvmordene blandt krigsveteraner.

»Men jeg kan ikke garantere det. Det, vi sender de unge mennesker ud til, er jo ødelæggende. SF har været imod krigene i Irak og Afghanistan, men det ændrer ikke på, at vi har et fælles ansvar for at behandle soldaterne ordentligt, når de kommer hjem.«

Hvad vil du egentlig selv gøre for krigsveteranerne, hvis du var minister?

»I dag bliver der ikke bakket nok op om den opsøgende indsats. Vi har ikke systematisk kontakt til folk, der har været ude. Det er ikke noget livslangt forløb, hvis de kommer hjem med posttraumatisk stresssyndrom. Der vil jeg sætte ind,« siger Pernille Frahm.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.