It-branchen: Forfejlet fokus på Pisa
Erhvervslivet er splittet om, hvorvidt Pisa-undersøgelsen er den rette målestok for elevers færdigheder.
”Det er dybt bekymrende, at danske skoleelever ikke ligger bedre i Pisa-undersøgelsen. Bedre resultater i folkeskolen er forudsætningen for fremtidig vækst i Danmark,” siger underdirektør i Dansk Erhverv Stine Pilegaard Jespersen.
Udmeldingen kommer oven på dagens offentliggørelse af Pisa-undersøgelsen fra 2009, som bl.a. viser, at de danske elever ikke har fået bedre læsefærdigheder i de sidste ni år.
Brancheforeningen It-Branchen ser anderledes på resultaterne.
PISA er ikke nok
It-Branchen er enig i, at PISA-undersøgelserne er nyttige, men frygter at de tager for meget fokus.
”De basale Pisa-færdigheder er vigtige, men de er slet ikke nok. Hvis vi bruger alt vores krudt på at blive Pisa-verdensmestre, så har vi tabt,” lyder det fra It-brancheforeningens administrerende direktør Morten Bangsgaard.
Han frygter, at det store fokus på Pisa-resultaterne gør, at folkeskolen overser udviklingen af børns it-kompetencer, som ifølge brancheforeningen kan være med til at sikre Danmark et forspring i den internationale konkurrence.
”Vi kan ikke klare os internationalt på være lidt bedre eller lige så dygtige som andre lande med lavere lønninger,” siger Morten Bangsgaard.
DE: God rettesnor
”Det er rigtigt, at man ikke skal stirre sig blind på Pisa-undersøgelserne, men det er en god rettesnor. For det er jo klart, at hvis man ikke kan regne og skrive, så kan man ikke få en ungdomsuddannelse,” siger Stine Pilegaard Jespersen fra Dansk Erhverv.
Hun mener, at den nye Pisa-undersøgelse viser, at der er brug for en omfattende skolereform, hvis regeringen skal nå sit mål om, at 95 procent af en årgang skal have en ungdomsuddannelse.
”Men når vi når op til dem, som klarer sig godt, så skal børnene ikke kun være gode til dansk og matematik, men også f.eks. innovation, internationalt udsyn, it-kompetencer og kulturforståelse,” siger hun.
Afgørende forspring
Morten Bangsgaard mener, at fokusset på andre kompetencer skal komme her og nu.
Han peger på, at OECD til sommer følger Pisa-undersøgelsen op med en undersøgelse af børns it-kompetencer.
”Hvis vi skal have et internationalt forspring, kan vi ikke nøjes med at fokusere snævert på at læse, skrive og regne,” siger han.