Tillykke, du har vundet 3.000 spammails
Ny undersøgelse viser, at internetkonkurrencer giver meget mere end gode gevinster.
Det er så nemt - et par hurtige klik og eventuelt nogle nemme svar på et spørgeskema, så er man med i lodtrækningen om lækre gevinster.
Det vrimler med konkurrencer på internettet, men håbet om at vinde drukner hurtigt i de store mængder af spam, der dukker op i mailboksen, når man har deltaget.
Som et led i "Undersøgelse af konkurrencer på internettet" har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen deltaget i 200 online-konkurrencer. I løbet af en periode på otte uger vandt styrelsen tre dvd'er. Derudover modtog de 3.000 mails og 38 telefonopkald.
Overtræder markedsføringsloven
Udover at deltage i de mange konkurrencer, fik styrelsen 2.152 forbrugere til at svare på spørgsmål om online-konkurrencer. Her viste svarene, at flere af de erhvervsdrivende overtræder markedsføringsloven.
For eksempel mener halvdelen af forbrugerne, at de bliver kontaktet uden at have accepteret det først. 78 pct. føler sig generet, når de bliver kontaktet efter at have deltaget i en konkurrence. Og når forbrugerne forsøgte at framelde sig henvendelserne, mislykkedes det for cirka hver tredje.
”Undersøgelsen bekræfter, at mange konkurrencer på nettet udnytter folks lyst til at spille, og at deltagelse hovedsageligt resulterer i rigtig mange uønskede mails og meget få gevinster,” siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Agnete Gersing.
Kan straffes med bøde
Hun mener, at hvis det er uklart, hvem der står bag konkurrencerne, bør man holde sig fra dem.
Forbrugerombudsmand Henrik Øe har læst rapporten fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og vil nu undersøge, hvordan man bedst kan komme spam'en til livs. Han har samtidig bedt om at få navnene på de selskaber, der er indgået i undersøgelsen.
"Vi har for eksempel set konkurrencer på nettet, hvor det kun – og ofte meget uklart - fremgår af konkurrencebetingelserne, at man ved at deltage i konkurrencen samtidig giver samtykke til at modtage reklame-mails og telefonopkald fra en hel række erhvervsdrivende. Hvis samtykket ikke lever op til lovens krav, kan en efterfølgende reklamehenvendelse være i strid af markedsføringsloven eller forbrugeraftaleloven. Det kan straffes med bøde," siger Henrik Øe.
Klag over spam
Hvis man modtager spam, kan man anmelde det til Forbrugerombudsmanden. Spam fra danske afsendere skal anmeldes til dansk@spamklage.dk
På Forbrug.dk kan du se en række råd til, hvordan du undgår spam, når du deltager i konkurrencer på internettet.
LÆS OGSÅ: Sådan juleshopper du på nettet