Arla anmeldt for vildledning

Forbrugerrådet kritiserer tv-reklamer med køer og vilde dyr på uspolerede kornmarker.

Artiklens øverste billede
Dyr og natur hænger uløseligt sammen, mener man hos Arla Foods, som ikke ser noget forkert ved kampagnen. Arkivfoto: Henrik Kastenskov

En sortbroget malkeko, en polarræv, en vaskebjørn, et rensdyr og en præriehund, som alle på mystisk vis dukker op hjemme hos almindelige mælkeproduktglade danskere, og lokker dem med på en smuttur ud til grønne, bakkelandskaber, maleriske skovarealer og uspolerede kornmarker.

Det er lige lovligt unaturligt, når Arla Foods under mottoet ”Tættere på naturen” i en række tv-reklamer forsøger at sælge produkter som Kærgaarden, Yoggi Yoghurt, Buko-ost, madlavningsfløde og cremefraiche.

Det mener i hvert fald Forbrugerrådet og Danmarks Naturfredningsforening, som i går anmeldte Arla Food til fødevaremyndighederne for vildledende markedsføring.

De to organisationer er stærkt utilfredse med, at de i alt fem forskellige tv-reklamefilm giver indtryk af, at mælkeprodukterne, der reklameres for, produceres i balance med naturen.

Ikke økologiske

Det er langt fra tilfældet, for alle de fem produkter er konventionelt producerede landbrugsprodukter og altså ikke engang økologiske, påpeger Forbrugerrådet, som mener, at reklamen vildleder forbrugerne til at tro, at de køber mere naturlige produkter, end de reelt gør.

»Vi har valgt at anmelde Arla for deres kampagne, fordi den er misvisende og vildledende. Forbrugerne får et helt forkert indtryk af moderne fødevareproduktion. Det idylliserede billede, som bliver brugt i de små tv-spots, har intet at gøre med de metoder, der bliver benyttet hos de fleste konventionelle danske landmænd og i forædlingsprocessen,« siger Camilla Hersom.

Vildleder de naturinteresserede

Forbrugerrådet og Danmarks Naturfredningsforening peger i deres anmeldelse til Fødevareregion Vest på, at både sloganet "Tættere på naturen" og de idylliske billeder af natur, vildleder den naturinteresserede forbruger til at købe konventionelle landbrugsprodukter på trods af, at det netop er denne form for produktion, der belaster naturen allermest.

De naturbilleder, som vises, svarer slet ikke til den landskabs- og natursituation, der findes på Arlas konventionelle dyrkningsarealer, mener de to organisationer.

Direktør i Danmarks Naturfredningsforening, René La Cour Sell:

"Vi vil rigtig gerne bakke om de økologiske landmænd, der faktisk gør en indsats for natur og miljø - for gode forhold for husdyr og for at undgå brug af sprøjtegift. Arla giver indtryk af, at disse konventionelle produkter er produceret i balance med naturen. Det er misvisende. Og det kan hverken forbrugerne eller de økologiske landmænd være tjente med," siger han.

Sammen med Camilla Hersom peger han på, at når Arla kalder kampagnen for ”Tættere på naturen”, forsøger man at give indtryk af, at der sker miljøforbedringer i produktionsprocessen, der omhandler dyrevelfærd. Men Arlas miljøforbedringer handler om emballage og naturlige ingredienser, mens reklamefilmene signalerer øget dyrevelfærd.

Kernesund storbydreng

Blandt andet ser man i den ene film en kernesund mælkedrikkende lille storbydreng, som pludselig får besøg af en ko inde i sin stue. Drengen trækker koen ud i myldretrafikken i storbyen, og på mystisk vis havner de begge to pludselig ude på uspolerede bølgende kornmarker og bakkelandskab.

»Men sandheden er jo, at de dyr – altså køerne – som producerer vores mælkeprodukter, meget sjældent kommer ud af staldene. Derfor mener Danmarks Naturfredningsforening og Forbrugerrådet, at kampagnen er dybt misvisende, så vi har besluttet at anmelde den til fødevaremyndighederne,« siger Camilla Hersom.

Hos Arla Foods er global marketingdirektør, Anne With Damgaard uenig.

Tager sagen alvorligt

»Vi tager selvfølgelig anmeldelsen alvorligt, og vil tage en snak med fødevareregionen for at give vores syn på sagen. Vi mener helt klart ikke, at vi vildleder forbrugerne med filmene. Vores intension med hele kampagnen er, at vi gerne vil vise, at vi som virksomhed har respekt for naturen, og vi tænker naturen ind i hele prodyktionskæden,« siger Anne With Damgaard.

Hun peger på, at den slags reklamefilm handler om at vække følelser hos folk, og at dyr og natur hænger uløseligt sammen.

»Derfor har vi valgt også at bruge vilde dyr i vores reklamefilm. Og desuden er mælken jo naturlig, uanset om den kommer fra en økologisk eller konventionel ko,« siger hun.

Læs også: "Uberørt jungle" var asfalteret

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.