Livsfarligt rod i patienters journaler

Hver gang ansvaret for en patient skifter hænder, kan livsvigtige oplysninger gå tabt.

Artiklens øverste billede

Da Jan Rasmussen sidste år var syg af kræft, blev hans oplysninger væk tre gange undervejs mellem hospitalsafdelinger. Hans forløb blev forsinket, og da han blev tilbudt kemoterapi, var han for svag til at modtage behandlingen. Han døde kort efter.Historien er langt fra et enkelttilfælde. Inden for det seneste kvartal er det sket 26 gange, at Sundhedsstyrelsen måtte placere en hændelse i den alvorligste risikogruppe, der kan betyde død eller varigt handicap som følge af overleveringsfejl - fejl, der ofte omhandler mangelfuld dokumentation.»Det er for højt et tal, og det holder ikke, at patienter i værste tilfælde kan dø, fordi vi ikke har redskaberne til at skabe sikre overleveringer,« siger formand for lægeforeningen, Mads Koch Hansen, og peger på sundhedsvæsenets mange journalsystemer som hovedårsagen til problemet.

Kendt problem

Hos Dansk Sygeplejeråd kender formand Grete Christensen kun alt for godt til de mangelfulde journaler.»Vi har medlemmer, som ofte går hjem og er rystede eller bekymrede over, at der igen i dag er sket noget, der ikke burde være sket. Et dokument, der blev væk, eller en journal, der ikke var til at finde,« siger hun.Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) er enig med Lægeforeningen: »Det er afgørende, at vi får et fælles journalsystem. Det er desværre kompliceret, fordi der er mange forskellige systemer i dag. Men nu har jeg sat en deadline på, så et samlet elektronisk patientjournalsystem skal være færdigt senest i 2013.

Forgæves forsøg på standarder

Siden 1990'erne har forskellige sundhedsministre forgæves forsøgt at skabe fælles standarder for de elektroniske patientjournaler.Senest forsøgte tidligere sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen i 2006 at udforme en national strategi for de elektroniske patientjournaler. I dag har man 18 systemer på landets sygehuse.

Har du selv været udsat for fejlbehandling eller forsinkelser på grund af mangelfulde oplysninger i det danske sundhedsvæsen?

Deltag i debatten nedenfor eller skriv til os på journaler@jp.dk

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen