Rengøringsassistenter tvunget til at tage flere job

Det kan være svært at få økonomien og hverdagen til at hænge sammen som rengøringsassistent.

Artiklens øverste billede

Med en timeløn på helt ned til 116 kroner er jobbet som rengøringsassistent et af de lavest betalte job i Danmark.

Job nummer to og tre

Dertil kommer, at mange må tage flere job på samme tid for at få økonomien og hverdagen til at hænge sammen.

Det mærker man hos fagforbundet 3F:

- Offentligt ansatte rengøringsassistenter kan have rigtig svært ved at få et fuldtidsarbejde. Derfor er mange tvunget til at søge job nummer to og nogle endda job nummer tre, siger Lone Hoffmann fra den offentlige gruppe i 3F.

Få fuldtidsstillinger

Den samme tendens ses blandt de privatansatte rengøringsassistenter, fortæller Jytte Hansen, gruppeformand for Privat Service/RBF i 3F:

- Det kan være meget svært at strikke en fuldtidsstilling sammen på den samme arbejdsplads. Det kræver en del logistik at få tingene til at hænge sammen, så folk får flest mulige timer.

Ekstra udgifter til børnepasning

Især den enlige forsørger rammes hårdt af disse arbejdsvilkår, da det er de færreste børnehaver og skoler, der har åbent fra klokken 4 om morgenen og efter klokken 18, hvor mange rengøringsjob er placeret.

I 3F forsøger man at gøre rengøringsarbejdet synligt, hvilket betyder, at man placerer det på de tidspunkter, hvor resten af personalet også er på arbejde.

- Synlig rengøring kan få arbejdslivet til at hænge sammen med familien og samtidig gøre det muligt at få et kollegialt fællesskab på arbejdspladsen, siger Lone Hoffmann.

Kommunerne udliciterer

Lone Hoffmann og Jytte Hansen mener begge, at en del af ansvaret for rengøringsassistenternes arbejdsvilkår ligger hos kommunerne.

- Det kan der være planlægningsmæssige grunde fra kommunernes side, og samtidig har man været vant til at ansætte rengøringsassistenter på deltid, lyder Lone Hoffmanns forklaring.

Private firmaer

Flere og flere rengøringsopgaver i kommunen udføres i dag af private firmaer som for eksempel ISS. Finn Nathan, chef for bygningsafdelingen i Børn- og Ungeforvaltningen i Århus Kommune, forklarer udviklingen som en del af budgetforliget for 2007:

- Der skete en reduktion af rengøringsbudgettet til blandt andet skoler og dagtilbud. Udbudsprøvningen var for at se, om man kunne få gjort billigere rent, og det kunne man totalt set godt.

Udenfor normal arbejdstid

I forbindelse med udliciteringen er det ikke længere kommunens beslutning, hvornår rengøringen foretages. Det bestemmer rengøringsselskabet.

Det kan betyde, at mange af opgaverne kan komme til at ligge uden for normale arbejdstider. Fordelen ved det er, at det er nemmere at komme til at gøre rent, når der ikke er andre til stede – og dermed hurtigere.

Ensomt job

Jytte Hansen sammenligner arbejdstiderne i dag med dengang, hvor arbejdet lå i offentligt regi:

Mens det lå i offentligt regi, lå meget af arbejdstiden, mens alle andre også var på arbejde. I dag arbejder de fleste af vores folk uden for det, vi kalder normal arbejdstid. Det kan være et fantastisk ensomt job.

Besparelser

I et svar til SF i Århus Byråd oplyste Børn- og Ungeforvaltningen sidste år, at Århus Kommune har sparet 90.909 rengøringstimer på at udlicitere rengøringen af 141 skoler og daginstitutioner i store dele af byen til ISS.

Kvaliteten af rengøringen skulle dog være den samme.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.