Små julegaver og ingen ferier
Pia Brandt har ikke været til tandlæge i fem år. Den 31-årige mor fik dårlig samvittighed, da hun brugte 500 kr. på en vinterjakke til sin datter, og hun sparer op til jul allerede fra januar måned hvert år.
Pia Brandt er med andre ord økonomisk trængt.
Ikke råd til togbillet
Når Pia Brandt, der er mor til Marika på otte år, vil besøge sine forældre, bliver forældrene nødt til at hente hende og datteren, fordi den enlige mor ikke har råd til en togbillet.
- Det er ubehageligt at bede om - jeg føler mig jo nærmest umyndiggjort. Det er op til dem, om de har lyst til at hente mig. Jeg føler mig ikke voksen, men som min mors datter.
Pia Brandt bor i den sydjyske by Brørup, der ligger mellem Kolding og Esbjerg. Hun modtager kontanthjælp fra kommunen.
Gik ned med depression
For fire et halvt år siden gik Pia Brandt ned med en depression, som hun stadig er i behandling for. Hun har haft en turbulent fortid med forskellige studier i bagagen og et hashmisbrug, som hun først er kommet ud af for seks år siden.
Depressionen og de tunge år har gjort det svært for hende at bestride en 37-timers stilling, men Pia Brandt er nu i aktivering i den lokale SuperBrugsens delikatesse-afdeling.
- Jeg nyder at gå på arbejde, og jeg har aldrig nydt et arbejde så meget før. Det er dejligt, siger Pia Brandt.
17 kr. for medister
Pia Brandt er glad for, at der er onsdagstilbud i SuperBrugsen, for så kan hun får medister eller hakket kød for kun kr. 16,95. Hun går op i at handle tilbudsvarer, og hvis hun skal have andet end hakket kød, skal det være på tilbud.
I det hele taget har Pia Brandt vænnet sig til at købe det billigste. For eksempel køber hun altid sæsonens grøntsager og det billigste toastbrød.
- Jeg kunne godt få noget bedre toastbrød, men så rister vi det bare, og så smager det faktisk ganske udmærket, fortæller den enlige mor.
Datter i første række
Når huslejen og de faste udgifter er betalt, har Pia og Marika Brandt kun 4.700 kr. til forbrug om måneden. Med det beløb skal de både købe mad, tøj, togbilletter og gaver.
Det er ikke altid nemt at få pengene til at slå til, forklarer Pia Brandt. Men hun går meget op i at give sin datter små ting en gang imellem for at give hende glæder i en økonomisk trængt hverdag.
- Jeg sætter Marika i første række. Hvis der lige er 20 kr. tilbage, bliver det til en bog til hende i stedet for en creme til mig selv, fortæller Pia Brandt.
Ingen biografture og ferier
Før Pia Brandt begyndte at modtage kontanthjælp var hun på sygedagpenge og tidligere på SU. Selv om Pia Brandt i mange år har været vant til et lavt rådighedsbeløb, ønsker hun sig stadig større økonomisk frihed.
"Jeg har ikke råd til at give Marika en biograftur eller en tur på McDonald’s - der bliver sparet på de ting, jeg kan spare på. Det er det nødvendige, jeg prioriterer - for at hun kan overleve. I stedet hygger vi herhjemme og ser en film. Eller laver burgere og pommes frites selv.
Pia Brandt har heller ikke råd til at tage på ferie med sin datter. Marika ytrede for nogle måneder siden ønske om en tur til Lalandia. Men det er der simpelthen ikke råd til, forklarer Pia Brandt, der i flere omgange har været på familielejre for økonomisk belastede familier.
Feriehjælp
Pia Brandt har både været med Dansk Folkehjælp på efterårslejr i Karrebæksminde og med Vejen Kommune på lejr i en spejderhytte og senest Red Barnets efterårslejr i Aabenraa.
Foruden den økonomiske besparelse ved lejrene, hvor Pia Brandt ikke skal købe mad i løbet af ugen, har ferierne givet mor og datter mange uundværlige oplevelser.
"Det har bare været guld værd. Der er flere af de andre, vi stadig har kontakt med," fortæller Pia Brandt og fortsætter:
"Det er en ferie, hvor jeg ikke skal bekymre mig om, at Marika ikke har oplevet noget, som hun kan fortælle om i skolen. Efter Red Barnets lejr her i efterårsferien var der rigeligt at fortælle om.
Små julegaver
Pia søger også hjælp hos forskellige organisationer for at få råd til julegaver. Det piner hende, at hun ikke kan give Marika store gaver.
- Min familie er ikke rige - det er slet ikke det, men de har råd til at give Marika større julegaver, end jeg har. Og det synes jeg ikke er rart.
Her før jul har Pia Brandt søgt økonomisk hjælp fra forskellige organisationer som Mødrehjælpen og Vejen Kommune. Sidste år fik Pia Brandt hjælp fra Frelsens Hær.
Kun økonomisk fattig
Pia Brandt betragter ikke sig selv som fattig, for hun er rig på så meget andet end penge, forklarer hun.
- Jeg ville være ked af at betegne mig selv som fattig, men jeg har ikke ret mange penge.
For mig er fattigdom er mange ting. Jeg har et barn og et hjem og en seng, men økonomisk er jeg fattig, forklarer den enlige mor, der ikke kan lade være med at undre sig over TV 3's program 'Luksusfælden':
"Når jeg sidder og ser Luksusfælden, så siger de altid, at de har skåret helt ind til benet, men så har de alligevel et madbudget på 6.000 kr," fortæller Pia Brandt.
Selvforsøgende
Pia Brandt går til psykolog og arbejder i samarbejde med kommunen om at komme op i tid i SuperBrugsens delikatesse.
Det er hendes største ønske at kunne forsørge sig selv, forklarer hun.
"Selv om jeg kan få min kontanthjælp til at række til i en måned, er det jo ikke penge, jeg har tjent. Det er penge, jeg har fået. Og det er ikke rart," siger hun og fortsætter:
"Min helt store drøm er at blive selvforsørgende, finde en kæreste og få skabt en familie. Jeg ville virkelig gerne kunne klare mig selv og kunne give lidt af alt det, jeg har fået, tilbage.