Advarsel: "Nissehuerne" generer nattelivet i aften
Normalt er de ude af syne, men i aften fylder de såkaldte "nissehuer" godt op i nattelivet.
"Nissehuerne" er øgenavnet for de urutinerede bargæster, der kommer direkte fra julefrokost og gør livet surt for personalet og skræmmer stamgæsterne væk
Det er så længe siden, de sidst har været i byen, at de helt har glemt, hvordan man opfører sig i nattelivet, lyder det fra barer og diskoteker. Det skriver metroXpress.
Rom og cola i glasset
De er lette at genkende. Det er dem, som kommer væltende ind på baren med nissehue og rensdyrgevir, måske endda med en halvfyldt fadøl i hånden.
De er gamle nok til at kunne have teenagebørn, og som regel har de retning lige mod baren, hvor de fluks bestiller rom og cola, gin og tonic eller andre hippe drinks fra deres ungdom.
De kommenterer gerne de unge piger og drenge, som også er at finde i baren, men klokken to er de som regel forsvundet eller kan findes i en krog, hvor de sover branderten ud stadig iført nissehue og rensdyrgevir. Lyder det bekendt?
For restaurationsbranchen gør det, og de har faktisk fundet på et øgenavn, der passer til disse mange gæster. "Nissehuerne' kalder de dem.
En fællesbetegnelse for de julefrokostgæster, der normalt ikke kommer i nattelivet.
»Nissehuerne er typisk den lidt ældre mand i midten af 40'erne, der kommer råbende ind på baren med en eller anden form for julerekvisit og gylpen åben. Som regel skal vi bruge nogle ekstra ressourcer på disse mennesker i julemånederne, fordi de måske står og kaster op ovre i hjørnet eller tisser ved siden af toiletbrættet,« fortæller Adam Falbert, direktør for Restaurationskompagniet og talsmand for DRC Nat, diskotekernes største brancheorganisation.
Kender ikke rygeregler
Adam Falbert fortæller, at der generelt er 20-30 procent flere gæster i byen på de store julefrokostdage. Men nissehuerne forøger ikke omsætningen så meget, som de burde.
»Jeg vil tro, at nissehuerne kun står for 5-10 procent af omsætningen, selv om de fylder meget mere på barerne. Det skyldes nok, at de i forvejen er blevet godt lakket til ved julefrokosten,« siger Adam Falbert.
På Natcafeén i København kender man godt til nissehuerne, som dukker op, når julefrokoster er slut.
»Jo, dem kender jeg skam udmærket. Det er dem, som tror, man stadig må ryge indenfor, og som aldrig går i byen normalt. Dem har vi masser af, og det gør faktisk, at vores stamgæster holder sig væk de næste tre uger,« fortæller Heidi, indehaver af Natcafeen.
Hun beskriver nissehuerne som nogle, der ynder at drikke drinks fra deres ungdom.
»Rom og cola eller gin og tonic var jo stort for 15-20 år siden, så det er det også for dem i dag. Men ellers bestiller de også gerne en øl og et shot, for det har deres børn fortalt dem var cool,« siger Heidi og fortæller, at personalet som regel er advaret mod nissehuerne god tid i forvejen.
»Mange af de her gæster er så fulde, at vi normalt ikke ville lukke dem ind. Men julefrokostaftenerne gør vi en undtagelse, og så sørger vi for at fortælle personalet, at nu kommer der altså nogle mennesker, de lige skal have lidt ekstra tålmodighed med,« siger Natcafeens indehaver til metroXpress.
Pifter efter bartenderne
Også i Århus regner man i aften med, at byens beværtninger vil være fyldt med fulde nissehuer.
»Vi er forberedt. De er jo lige som små børn, som man skal passe på,« siger Søren Bertelsen, der bestyrer Heidis Bier Bar i Århus.
Han understreger, at det ikke er forbeholdt mændene at blive stemplet som nissehue.
»Vi ser masser af midaldrende kvinder, der pifter efter vores unge mandlige bartendere, ligesom vi ser midaldrende mænd, der pifter efter de unge kvinder,« fortæller Søren Bertelsen, der understreger, at Heidis Bier Bar generelt er glade for de mange nissehuer.
»Vi tager det med et smil, og vores personale er gearet til det. Vi har intet imod at servere drinks til forældregenerationen.«
LÆS OGSÅ: Politiet: Følg kollegaen hjem
Kilde: metroXpress