Annonce
Indland

Fagfolk danner retspolitisk tænketank

En gruppe på 32 fagfolk danner en retspolitisk tænketank. Fagfolkene er trætte af politikere, der ikke respekterer videnskaben.

Politikerne har mistet respekten for eksperter og domstole, når det gælder retspolitiske spørgsmål. Det mener en større gruppe fagfolk, der nu har stiftet en retspolitisk tænketank ved navn Forsete.

Formand Ole Ingstrup er tidligere direktør for kriminalforsorgen i Canada, hvor han over en periode på 20 år havde stor succes med at få kriminelle ud af den kriminelle løbebane. Siden hjemkomsten til Danmark har han dog ofte taget sig til hovedet, når politikerne fejer eksperterne af banen.

- Da jeg var i Canada, pralede jeg ofte med den danske respekt for retssystemet. Hvordan politikerne i Danmark lyttede til eksperterne. Det kan jeg så konstatere, at de ikke gør længere, siger Ole Ingstrup.

Undersøgelse afvist

Seneste eksempel er en undersøgelse af professor Flemming Balvig fra Københavns Universitet, der har forsket i danskernes retsbevidsthed. Undersøgelsen viste, at danskerne ville dømme langt mildere, end domstolene gør i praksis.

- Men undersøgelsen blev straks afvist af Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti, som ikke anerkendte undersøgelsen. Det er et typisk eksempel på, at debatten består mere af holdninger end af viden, forklarer Ole Ingstrup.

Han nævner også debatten om den kriminelle lavalder, hvor politikerne afviste eksperterne. Regeringens egen Ungdomskommission samt en lang række fagfolk frarådede, at lavalderen blev sænket fra 15 år til 14 år, men justitsminister Lars Barfoed (K) holdt fast.

Blandt medlemmerne af Forsete kan nævnes professor Vagn Greve, vicedirektør i Kriminalforsorgen Annette Esdorff og tidligere kriminalinspektør Willy Eliasen fra Glostrup Politi.

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her