Stoffer og pjækkeri forsinker krigen

De afghanske soldater har skidt i danskernes baderum, er smuttet fra vagtposterne, har taget stoffer og stjålet danskernes ting. Om torsdagen dyrker de afghanske soldater sex med afghanske teenagere, fortæller hjemvendte danske soldater.

Artiklens øverste billede
Samarbejdet med afghanske soldater har vist at være forbundet med større kulturbarrierer end man havde regnet med. Arkivfoto: Stine Larsen

Kultursammenstød har vanskeliggjort arbejdet for de danske soldater, siden en bataljon fra den afghanske hær (ANA) i maj i år blev indkvarteret i militærlejrene i det danske indsatsområde.»De afghanske soldater havde en anden opfattelse af, hvordan man spiser og sover. De kunne heller ikke forstå, at de ikke skulle forrette deres nødtørft der, hvor vi badede. Nogle forlod deres vagtpost. Andre ville ikke med på patrulje,« siger kaptajn Thomas Damkjær, chef for Bravo-kompagniet på hold 9, som vendte hjem i august.

Stoffer og våben

»Nogle var påvirkede, hvilket er uacceptabelt, når man har med våben at gøre. Og om torsdagen havde nogle af de afghanske soldater sex med de teenagere og unge mænd, som rejser med dem,« siger han.Det har også voldt problemer, at de afghanske soldater har fjernet danskernes mad eller udstyr.»Kulturforskellene betød, at der gik længere tid, før vi kunne gå patrulje sammen og vise de lokale, at de afghanske soldater er en del af missionen,« siger Thomas Damkjær.

Hash i vagttårnet

Oversergent Palle Scharf fra Livgarden har i år været med til at uddanne 400-450 ANA-soldater.»Kulturforskellene er enorme. De kan finde på at ryge hash i vagttårnene eller stå og onanere foran de danske soldater,« siger han.Chef for operationsdivisionen i Hærens Operative Kommando, oberst Jørgen Høll, siger, at man har fokus på de kulturelle forskelle.

Det er blevet bedre

»Men vi kan og skal ikke ændre kulturen i Afghanistan, og vi har ingen sanktionsmuligheder. Tingene skal løses sammen med ANA, og de seneste meldinger fra hold 10 er, at der er sket en positiv udvikling i samarbejdet,« siger Jørgen Høll.Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ANA.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen