Direktør: Giv os sociale forsøg
Sociale klienter bør bruges som forsøgspersoner for at finde de bedste metoder, siger forskningsdirektør.
Samfundet spilder kolossale ressourcer på sociale og uddannelsesmæssige indsatser, vi ikke kender effekten af. Derfor bør vi på disse felter i højere grad bruge mennesker som forsøgspersoner i arbejdet på at finde de bedste metoder.
Det foreslår Jørgen Søndergaard, direktør på SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, i Kristeligt Dagblad.
Han mener, at social- og uddannelsesområdet med fordel kan lade sig inspirere af det medicinske område, hvor man ikke holder sig tilbage med for eksempel at prøve ny medicin af på en udvalgt gruppe patienter, samtidig med at en anden gruppe får den traditionelle medicin, så de to grupper kan sammenlignes.
Intet problem
- Det principielle må være, at forsøgene ikke stiller nogen dårligere end ellers. Men jeg kan ikke se noget etisk problem i, at man på denne måde forskelsbehandler mennesker, siger han.
Det er blandt andet inden for indsats mod hjemløshed, aktivering af kontanthjælpsmodtagere og specialundervisning af børn, han peger på, at man kunne skaffe sig større indsigt i, hvilke metoder der reelt har effekt ved at bruge de pågældende mennesker som forsøgspersoner.
Formanden for Pædagogiske Psykologers Forening, Bjarne Nielsen, finder Jørgen Søndergaards forslag såvel uetisk som svært at gennemføre.