Børn snyder døden ved drukning

I alt 212 børn overlevede en drukning i perioden 2001-2008, viser en druknestatistik. Forældrene passer for dårligt på børnene, advarer Trygfonden.

Artiklens øverste billede

Børn under 15 år står for næsten halvdelen af alle hospitalsindlæggelser i forbindelse med drukning. Det viser den statistik over drukneulykker, som Trygfonden i dag offentliggør.

I perioden 2001-2008 blev i alt 529 personer indlagt på sygehuse i Danmark i forbindelse med drukneulykker, og af dem var 231 - svarende til 44 pct. - børn under 15 år. Sorterer man selvmordsforsøgene fra, tegner børnene sig for næsten 70 pct.

Men kun i 19 af de 231 tilfælde døde barnet.

Overraskende tal

Det høje antal drukneulykker med børn involveret overrasker TrygFonden, fordi antallet af druknede børn i Danmark gennem en lang årrække er faldet støt.

»I Danmark har vi i lang tid haft en opfattelse af, at vi er blevet bedre til at holde øje med vores børn, da tallet for drukninger med døden til følge blandt børn har været faldende siden 1970'erne.

Men det høje antal børn, der blev behandlet på et sygehus i forbindelse med en drukneulykke, viser, at der er grund til at råbe vagt i gevær,« siger René Højer, som står i spidsen for TrygFondens samlede indsats på området for sikkerhed på og ved vand.

Ved drukning taler man inden for fagkundskaben om fatale og ikke fatale drukneulykker.

Man kan således godt være druknet uden at dø af det, hvis den druknede får hurtig hjælp.

Hold altid øje

I statistikken kan man endvidere læse, under hvilke omstændigheder børn drukner. Spædbørn under 1 år drukner i badekar, de 1-4 årige i havebassiner og fiskedamme, mens de 5-14 årige drukner i forbindelse med svømning.

»Tallene viser med al tydelighed, at vi som forældre aldrig må lade vores børn være uden opsyn. Ikke kun når de er i vandet, men også når de er i nærheden af vand. Det gælder både badekarret i hjemmet, havebassinet og på stranden. Få sekunders uopmærksomhed og få centimeter vand er nok til, at et barn kan drukne,« siger René Højer.

Når så mange børn alligevel overlever drukneulykker, skyldes det ifølge professor i neuropædiatri ved Rigshospitalet Peter Uldall ikke, at børn bedre end voksne kan klare en kort periode uden ilt til hjernen.

»For 10 år siden mente man, at børns hjerner kan tåle større stress, fordi de er mere umodne. Det tror vi ikke på længere. I stedet handler det formentlig om, at børnene bliver samlet op og får hjælp hurtigere end voksne,« siger Peter Uldall.

I vandet sammen

Alligevel kan man ifølge kystlivredningschef Erik Bech fra Dansk Svømmeunion ikke opfordre forældrene nok til at passe bedre på deres børn, når de bader.

»Selv om børnene er store og svømmer godt, er det ikke nok at holde øje med dem. Selv større børn kan let komme i vanskeligheder. Hvis forældrene ikke er i vandet sammen med dem, men i stedet sidder oppe på stranden, er der stor risiko for, at de forsvinder og dermed omkommer i bølgerne,« siger Erik Bech.

Ser man på den generelle udvikling siden 1970, er antallet af druknede danskere faldet markant fra 213 for 40 år siden til 97 i 2008. Drukneulykker rammer i langt overvejende grad mænd.

10-årigt samarbejde

I over 10 år har TrygFonden og Dansk Svømmeunion arbejdet sammen for at forebygge drukneulykker i Danmark.

Der findes i dag 29 livreddertårne langs de danske kyster og to patruljer med kystlivreddere, som turnerer i hele landet i løbet af sommeren.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.