- Opdateret 17/06/2010 kl. 16:23
Dansk drømmefly i fare
Kampflyet Joint Strike Fighter skal muligvis helt eller delvis spares væk i USA. Det var ellers favorit til at erstatte F-16-fly i Danmark.
En kommission af kongrespolitikere og eksperter i USA foreslår, at det amerikanske militær over de næste ti år sparer 6000 milliarder kroner.
Blandt de projekter, der helt eller delvis skal spares væk, er det nye kampfly Joint Strike Fighter (F-35), siger de.
Det er en anbefaling, der må få politikere i Folketinget og det danske forsvar til at spidse ører, for F-35 er uofficielt tårnhøj favorit til at erstatte det danske flyvåbens F-16-fly.
Leder vil nedlægge
Det er det rekordhøje budgetunderskud i USA, der får kommissionen til at anbefale drastiske nedskæringer i det amerikanske forsvar.
- Vi ser ned i et riffelløb af rekordunderskud, der truer vores nationale sikkerhed, siger et af kommissionens medlemmer, Laura Peterson.
Demokraten Barney Frank, der har ledet kommissionen, siger, at han selv vil stemme for helt at nedlægge hele F-35-projektet. De øvrige eksperter og politikere fra de to store partier i Kongressen anbefaler, at programmet slankes betydeligt.
Barney, der er formand for det vigtige finansudvalg i Repræsentanternes Hus, siger, at alternativet til store besparelser i militæret er højere skatter og besparelser på skoler, sundhed og andre velfærdsgoder.
Minister: Fly er vigtigt
Præsident Barack Obama lægger op til nedskæringer i det amerikanske forsvar for at kunne styre det rekordstore budgetunderskud.
Men forsvarsminister Robert Gates siger, at F-35 er "vigtig for den nationale sikkerhed". USA's militære udgifter skønnes at udgøre 42 procent af verdens samlede militære omkostninger.
I Danmark siger socialdemokraternes forsvarsordfører John Dyrby Paulsen, at besparelserne skaber "en helt ny situation".
- I yderste konsekvens betyder det, at JSF ikke er kandidat til det danske forsvar. Så langt tror jeg næppe amerikanerne vil gå. Hvis amerikanerne skærer betydeligt ned på projektet, bliver flyet dyrere, så det i sidste ende betyder noget for det danske valg af kampfly, siger John Dyrby Paulsen.
Mister én milliard kroner
Hvis flyet helt skrottes, risikerer danske virksomheder at miste godt én milliard kroner, som dansk industri har spyttet i udviklingen af JSF, der hidtil har sprængt alle budgetrammer, påpeger han.
- Så får vi andre arbejdspladser, da de to konkurrenter har forpligtet sig til modkøb, som skaber danske arbejdspladser. Hvis projektet lukkes, kan vi skyde en hvid pind efter de penge, vi har investeret i projektet, siger John Dyrby Paulsen.