Kogehelvedet er slut i Køge
To ugers forurening af drikkevandet i Køge er slut. Men nu skal der spares på vandet.
Siden den 31. maj har borgerne i Køge været nødt til at koge deres vand, fordi vandet fra Køge Vandværk har været forurenet med campylobacter. Mindst 58 personer menes at være blevet smittet af campylobacter gennem det vand, som de drak fra hanen i en kortere periode i maj.
Tirsdag besluttede Køge Kommune i samråd med Embedslægen og Fødevareregion Øst at ophæve kogeanbefalingen.
"Jeg er utrolig glad for, at vi igen har sikkerhed for, at vi har rent drikkevand til vores ca. 20.000 borgere samt virksomheder og institutioner i Køge by. Det har været en tid med besvær for mange, ligesom en del af vores borgere har døjet med sygdom og bekymring. Jeg vil derfor gerne takke for alles tålmodighed undervejs. Også en stor tak til alle de mange medarbejdere, der siden den 31. maj har kastet alt til side for at være med i opklaringsarbejdet og for at sikre et nødberedskab og rettidig kommunikation. Takken er også til Statens Serum Institut og de mange andre særlige eksterne eksperter, vi har draget stor nytte af," udtaler Køges borgmester, Marie Stærke (S)
Spar på vandet
Det har ikke været muligt at spore campylobacterne i vandet, som gjorde folk syge.
Statens Serum Institut og Energiforsyningen har udarbejdet en række rapporter, som ligger til grund for beslutningen om, at borgerne i Køge nu kan drikke vandet direkte fra hanen igen.
Energiforsyningen har dog taget vandtårnet ud af drift, og det betyder, at vand-reservekapaciteten er væsentlig mindre end normalt. Derfor opfordres alle borgere til at spare på vandet.
"Jeg har oplevet det meget betryggende, at Køge Kommune i samråd med Embedslægen og Fødevareregionen Øst i den grad har prioriteret sikkerheden omkring borgernes sundhed. Ligeledes er jeg meget tryg ved, at der også i fremtiden vil være en stor sikkerhed omkring vandkvaliteten i Køge Kommune. Det kunne selvfølgelig have været rigtig dejligt, om vi kendte den præcise årsag til, hvad der gjorde en del mennesker syge i maj. Vi må så håbe, at vi en dag kan give svaret," siger Marie Stærke.
To bølger med sygdom
Energiforsyningen har fra d. 31. maj til d. 10. juni foretaget 132 vandprøver og 330 analyser. En række tiltag er i øvrigt blevet iværksat for at styrke sikkerheden omkring vandkvaliteten.
Statens Serum Institut har interviewet 47 personer i Køge, der har været smittet med campylobacter, og 2.232 borgere har udfyldt spørgeskemaer. Besvarelserne herfra viser, at der har været to bølger af mave-tarm-sygdomme i Køge i maj.
Ifølge Statens Serum Institut har der været tale om et kortvarigt udbrud af campylobacter omkring d. 13. maj, som herefter er blevet stoppet. Den næste bølge af sygdom har ikke umiddelbart noget med vandforureningen at gøre, lyder konklusionen.
LÆS OGSÅ: Køge-vand sender folk på toilettet