Sjælden sygdom hærger Færøerne

Tusindvis af færinger er blevet testet for en dødelig gensygdom. Resultaterne chokerer.

Artiklens øverste billede

Den dødelige gensygdom CTD er normalt uhyre sjælden - men ikke på Færøerne. Mens sygdommen menes at ramme færre end 1 ud af 100.000 mennesker i resten af verden, har nye undersøgelser påvist, at sygdommen optræder langt mere hyppigt på Færøerne. Flere eksperter vurderer, at 1 ud af 200 færinger kan være ramt af CTD.

»Det er kommet som en stor overraskelse for alle, at sygdommen er så udbredt på Færøerne. Når vi er færdige med at undersøge befolkningen, regner vi med et resultat, der viser, at 1 ud af 200-400 færinger har CTD,« siger den tyske børnelæge Ulrike Steuerwald, der på Færøerne regnes for en af de førende CTD-eksperter.

CTD er en arvelig sygdom, hvor patienten mangler stoffet carnitin. Uden carnitin kan kroppen ikke omdanne fedt til energi, og det kan i værste fald føre til, at hjertet pludselig sætter ud, fordi det pumper for hårdt.

»Årsagen til, at CTD er så udbredt på Færøerne, er, at øerne har været meget isolerede. Dermed har der kun har været få mennesker at blande gener med, og de defekte gener har kunnet brede sig i befolkningen gennem generationer,« siger Bjarni á Steig, ledende overlæge på Medicinsk Center på sygehuset i Torshavn.

Lange køer på sygehuset

Den tidligere helt ukendte gensygdom er kommet på alle færingers læber, efter at to unge mennesker med få måneders mellemrum faldt om og døde af CTD for ca. halvandet år siden. Det førte til en politisk beslutning om at tilbyde hele den færøske befolkning et tjek for den arvelige sygdom, og indtil nu har ca. 23.000 færinger ladet sig undersøge.

»Det er næsten halvdelen af den færøske befolkning, og det er helt unikt. Normalt kan det være meget svært at få folk til at komme til sådanne screeninger, men interessen for CTD-screening har været enorm. Der har været lange køer i sygehusets forhal,« fortæller Bjarni á Steig.

Han forklarer, at man indtil videre har fundet frem til ca. 100 færinger, der har CTD i mere eller mindre alvorlig grad.

Screeningen for CTD blev påbegyndt i september sidste år, og siden marts i år har de ca. 21.000 færinger i Danmark haft det samme tilbud via deres praktiserende læge.

Læs mere i Morgenavisen Jyllands-Posten søndag

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen