Danskere: Nej til bøn på arbejdet

Et flertal af danskerne støtter ikke religiøse hensyn på arbejdspladsen, viser en undersøgelse.

Artiklens øverste billede

Danskerne er skræmt af skingre politiske debatter om burkaer, siger formanden for Foreningen Nydansker. Integrationskonsulent bakker op om danskernes holdning: "Religion er en privat sag," lyder det.

Det skriver metroXpress.Halalkød, bederum, fri på helligdage. Der er mange muligheder for at imødekomme religiøse minoriteter på arbejdspladsen. Men danskerne betakker sig. En undersøgelse, YouGov Zapera, har foretaget for metroXpress viser, at et flertal på 58 procent ikke støtter nogen former for religiøse hensyn på arbejdspladsen. Det kan integrationskonsulent Esma Birdi godt forstå.

Vigtigere måder

"Religion er en privat sag. Der bør være så lidt religion i det offentlige rum som muligt. Det hører sig overordnet set ikke til på en arbejdsplads," siger hun til metroXpress.

Esma Birdi peger på andre og, ifølge hende, vigtigere måder at møde nydanskere på:

"Det handler mere om at skabe et socialt liv mellem nydanskere og danskere på arbejdspladsen. Sådan skaber man god integration."

Virksomheder tager gerne særhensyn

Undersøgelsens resultat er bemærkelsesværdigt, fordi en anden undersøgelse har vist, at de fleste virksomheder gerne tager særhensyn. Foreningen Nydansker arbejder for at nedbryde barrierer mellem nydanskere og arbejdsmarked. Formand Torben Møller-Hansen tilskriver danskernes modstand de politiske og principielle debatter, der har været om eksempelvis burkaer. "Det får folk til at tage forbehold og tænke uha, der er også mange problemer med religion, og vi må hellere bare være lige alle sammen. Vores erfaring gennem 10 år er, at langt de fleste er tolerante over for det her på den enkelte arbejdsplads, hvor der foregår en elegant håndtering af det," siger han til metroXpress.

"Er der mange fra samme religion på en virksomhed, kan det blive et problem, hvis alle skal have fri samtidig på helligdage eksempelvis. Men den enkelte virksomhed må gøre op med sig selv, hvor langt man vil gå. I forhold til bederum mener jeg ikke, det er nødvendigt. Islam er en fleksibel religion, du sagtens kan praktisere selv om du ikke kan bede i løbet af en arbejdsdag." Esma Birdi, integrationskonsulent gennem 20 år, til metroXpress.Kilde: MetroXpress

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen