Det spiser man til nytårskur
I dag indledes nytårskuren i kongehuset. Men hvem kommer - og hvad spiser man til den ældgamle vin, der hældes i glassene.
Rækken af nytårskure i kongehuset indledes i dag, nytårsdag. Det sker med hvad man kan kalde "den fineste" i rækken af kure, hvor personer på samfundets fremtrædende poster ønsker regenten og kongehuset et godt nytår.
Nytårsdag gælder det regeringen og repræsentanter fra det officielle Danmark, der indbydes til kur og taffel i Christian den VII's Palæ på Amalienborg kl. 19.
Foruden regentparret deltager også kronprinseparret samt prins Joachim og prinsesse Marie.
Prominente gæster
Blandt de gæster, som kongefamilien kan byde velkommen til, er statsminister Lars Løkke Rasmussen, hans ministre samt folketingets formand Thor Pedersen.
Forsvarschef Knud Bartels, rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg og departementschef i Statsministeriet, statsrådssekretær Karsten Dybvad er også blandt gæsterne.
Og så skal Frank Jensen for første gang til nytårstaffel i kraft af sin post som overborgmester for København. Frank Jensen har tidligere deltaget som minister, men det er altså første gang han siger godt nytår til dronningen som byrådspolitiker.
Gammel vin og nye flasker
De kan se frem til græskarsuppe til forret, en mellemret bestående af indbagt vildtterrin med foie gras samt dyrekølle med selleripure og stegte kartofler til hovedret.
Desserten er daddelkage og helt som det plejer, bliver menuen skyllet ned med ældgammel Rosenborgvin, der siden 1729 har befundet sig i kælderen under Rosenborg Slot.
Vinen er løbende blevet frisket op med ny vin, men der er stadig en lille rest af verdens ældste rhinskvin fra byen Bacharach tilbage.
Festen fortsætter
Nytårskuren fortsætter den 5. januar. Her er det blandt andet højesteretsdommere og repræsentanter fra Den Kongelige Livgarde, der deltager på Amalienborg.
Senere på dagen kan diplomatiet ønske dronningen godt nytår på Christiansborg Slot.