13 alvorlige øjenskader i nat

Ikke siden 2003 har så mange fået øjenskader på en nytårsaften. Og der vil komme flere til i løbet af årets første dag.

Artiklens øverste billede
Især forkert antænding af batterier mistænkes for at være skyld i mange af årets alvorlige øjenskader. Foto: Ilan Brender

13 personer fik i løbet af nytårsaften og -nat alvorlige øjenskader i forbindelse med fyrværkeri. Det oplyser overlæge på Rigshospitalet, John Thygesen.

Sidste år var der fire alvorlige øjenskader og John Thygesen mistænker især de populære batterier for at være skyld i stigningen i antallet af skader.

"Det drejer sig om alvorlige skader med voldsomme blødninger og læssioner i øjnene. Der er risiko for, at de permanent mister synet," siger John Thygesen om de uheldige danskere, der stadig bliver behandlet rundt i landet.

Selvom der er markant flere øjenskader i år, påpeger John Thygesen, at tallene har bevæget sig i den rigtige retning over de seneste 30 år.

"I 1980'erne var tallene oppe på 17-18 stykker om året. Med kampagner har vi advaret danskerne, der ved, at de skal passe på. Det håber jeg, at de gør," siger den travle overlæge.

De voksne skal lære af børnene

Hovedparten af de personer, der i nat fik skader på øjnene er mænd mellem 30 og 66 år. De 11 af dem er mænd.

Og John Thygesen mener, at det er på tide, at børnene lærer deres forældre, hvordan man skal håndtere fyrværkeriet.

"Over halvdelen af danskerne bruger beskyttelsesbriller, og det er især børn og unge, der har taget budskabet om beskyttelsesbriller til sig," fastslår John Thygesen.

Ud af de i alt 13 tilskadekomne i år, er de to børn.

Den ene, en 10-årig pige, blev ramt af kuglen fra et fyrværkeri, men det er dog ikke mere alvorligt, end at hun udskrives fra hospitalet fredag. Værre gik det for en 14-årig dreng, der fik en dybere læsion i øjet, da et batteri eksploderede.

Flere øjenskader på vej

John Thygesen advarer om, at der vil komme flere øjenskader i løbet af nytårsdag.

"Der vil komme flere øjenskader, fordi børnene går ud og samler fyrværkeri op, som kan eksplodere. Det har vi set næsten alle år," siger John Thygesen, der derfor opfordrer til varsomhed omkring det brugte fyrværkeri.

Rigshospitalets øjenklinik begyndte at føre statistik for øjenskader for hele landet i 1975. Dengang kunne overlæge John Thygesen opgøre 42 øjenskader.

LÆS OGSÅ: " Rolig" velkomst til 2010

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen