Klimaambitioner skrues ned før G8-topmøde

Der kommer næppe et afgørende gennembrud i klimaforandringerne på det tre dage lange G8-topmøde, der bliver indledt i Italien onsdag middag med en arbejdsfrokost.

De 17 lande, der deltager i MEF-samarbejdet af store økonomier, har nemlig forud for topmødet droppet enhver reference til målet om at halvere udslippet af drivhusgasser frem mod 2050.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters, som har fået indblik i MEF-landenes udkast, som på topmødet bliver fremlagt af G8-formanden, den italienske topmødevært og regeringschef Silvio Berlusconi, og USA's præsident, Barack Obama.

Det tre dage lange topmøde er ikke kun begrænset til G8-landene. Over 30 stats- og regeringschefer fra hele verden deltager i forhandlingerne om verdensøkonomiens krise, bekæmpelsen af klimaforandringerne, fødevaresikkerhed samt hjælp til verdens fattigste lande.

Som vært for FN's klimatopmøde i december rejser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag også til Italien.

Her ventes forhandlingerne om klimaet i forvejen svækket af, at Kinas præsident, Hu Jintao, i sidste øjeblik har droppet sin deltagelse og er rejst hjem for at tage hånd om etniske uroligheder i Xinjiang-provinsen, som har kostet 156 mennesker livet.

En kinesisk delegation deltager dog i forhandlingerne, hvor Berlusconi forventer kraftig modstand fra Beijing mod G8-ledernes forsøg på at skabe fælles fodslag på klimaområdet.

Oprindeligt var det planen, at sidste års noget vage målsætning om at halvere C02-udslippet i 2050 skulle konkretiseres med en mere tydelig tidsplan og tiltag på topmødet.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen