Indland

Arkæologer prøveborer i gravhøje

De har ligget der i godt 1.000 år, men alligevel er der meget, som arkæologerne ikke ved om de to store kongegravhøje i Jelling. Derfor går de i næste uge i gang med at lave prøveboringer i gravhøjene.

Det sker som en del i et større projekt, der skal skaffe ny viden om Jellingstenene, gravhøjene og hele området, der regnes som et af de vigtigste historiske monumenter i Danmark.

- Vi borer for at få oplysninger om, hvordan højene er bygget og om det landskab, som de ligger i. Højene er bygget af græstørv, der er hentet i omgivelserne, og det ligger endnu i højene, forklarer arkæolog Mads Holst.

I næste uge og fjorten dage frem vil medarbejdere fra Institut for Geografi og Geologi ved Københavns Universitet foretage seks-otte boringer i hver høj. Boringerne foretages fra toppen af højen og ned i op til 10 meters dybde. Undervejs tages prøver af tørv ud.

De to høje nord og syd for Jelling Kirke er ifølge traditionen opført som gravsted for Kong Harald Blåtands forældre, dronning Thyra og Kong Gorm.

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her