Indland

Tegnernavne nægtes adgang

En række almindelige danske navne gør det umuligt at rejse til lande i Mellemøsten. En mand fra Hadsten fik spoleret sin 60-års fødselsdag, da han blev stoppet i Beirut Lufthavn.

Det var denne tegning, der indirekte forhindrede Poul Erik Poulsen, en pedel fra Hadsten, i at rejse til Beirut. Den blev oprindeligt tegnet af tegneren Poul Erik Poulsen (også kendt som "PEP") og bragt i Jyllands-Posten 30. september 2005 som en af de berømte og berygtede Muhammed-tegninger.

Fødselsdagsrejsen til Beirut blev en kort én af slagsen for Poul Erik Poulsen.

Han var ellers på vej til Libanons hovedstad for at fejre sin 60-års fødselsdag sammen med sin kone og nogle venner, der lige var flyttet til byen.

Så langt mente de libanesiske myndigheder dog ikke, at Poul Erik Poulsen skulle have love at komme.

Da han stod af flyet klokken to om natten og kom til paskontrollen, blev han ført væk til et lukket kontor.

Ikke velkommen her

”Der sad fem personer. Det eneste, de sagde til mig, var, at jeg ikke måtte rejse ind i landet,” fortæller Poul Erik Poulsen til jp.dk.

Han blev derfor ført ud til det næste fly og blev opkrævet 146 dollar for at få ændret sin flybillet. Tyve minutter senere sad han igen i et flysæde og var på vej ud af landet.

Hans kone fik dog ikke samme tilbud – hun skulle bare fortsætte turen som normalt og måtte ikke flyve med tilbage.

”Det er ikke ret sjovt at stå der med to kufferter og blive ført ud til flyet, mens min kone skal blive i landet,” husker Poul Erik Poulsen.

Grunden: Forkert navn

Grunden til, at Libanon var lukket land for den snart 60-årige mand fra Hadsten, måtte han ikke få at vide, før han landede i Frankfurt og fik kontakt til de danske myndigheder.

”Jeg måtte ikke rejse ind, fordi jeg har det samme navn som en af dem, der tegnede Muhammed i Jyllands-Posten. Så det er udelukket for mig at rejse til Mellemøsten,” forklarer han.

Udenrigsministeriet har siden forsøgt at rede trådene ud i den spegede sag, men indtil videre er der ikke kommet nogen afgørelse.

Tegner vidste intet

Tegneren Poul Erik Poulsen, der lavede en af de 12 Muhammed-tegninger, der blev bragt i Jyllands-Posten i september 2005, var ikke klar over, at der er adgang forbudt for danskere, der deler hans navn.

”Jeg har fået at vide, at jeg og de andre tegnere ikke kan rejse i Mellemøsten, men jeg har godt nok aldrig hørt om sådan noget,” fortæller tegneren.

Poul Erik Poulsen, der ikke måtte komme gennem paskontrollen, endte med i stedet at fejre dagen i Danmark med sine døtre, mens han var i telefonisk kontakt med sin kone i Beirut.

”Det er absurd, at man kan blive holdt som gidsel for sådan noget,” siger han.

Prøver ikke igen

Han ved endnu ikke, om han får nogen erstatning for sin ødelagte rejse, men håber da på, han kan komme væk fra de libanesiske myndigheder sorte liste.

Selv om det sker, skal man dog ikke regne med at se ham i Beirut en anden gang.

”Nej, jeg kunne ikke drømme om at rejse derned en anden gang,” siger han.

For andre, der deler navn med Poul Erik Poulsen, Kurt Westergaard og de ti andre tegnere, er der tilsyneladende heller ikke udsigt til en tur til Mellemøsten lige med det samme.

null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her