Indland

DF: Hvorfor skal alle ikke vaccineres?

Dansk Folkeparti vil have skabt ro og tryghed omkring influenza A-epidemien, der truer med at skylle ind over landet i løbet af efteråret.

Partiformand Pia Kjærsgaard (DF) undrer sig i Politiken fredag over, at man i Sverige har indkøbt vaccine, så man kan vaccinere hele den svenske befolkning, når der i Danmark kun er bestilt vaccine til hver 4. dansker.

»Jeg spørger mig selv, hvorfor gør vi ikke som i Sverige, hvor alle bliver vaccineret? Hvorfor kører vi på en discountmodel, hvor det kun er udsatte grupper, der skal vaccineres?«, siger Pia Kjærsgaard til Politiken.

Kun nok til 1,5 mio.

Myndighederne har tidligere vurderet, at op mod 1,5 millioner danskere kan blive ramt af influenza A, når den for alvor trænger ind over landets grænser.

Mange kunne sandsynligvis undgå sygdommen, hvis de blev vaccineret - alligevel har Sundhedsstyrelsen bestilt vaccine, så man kun kan vaccinere udsatte grupper som personer med kronisk lunge-, astma- og hjerteproblemer samt personer, som »bestrider vigtige samfundsmæssige positioner«.

Sundhedsminister må på banen

Resten af befolkningen risikerer at ryge en tur under dynen med ondt i halsen, feber, hovedpine og muskelsmerter.

»Der kan være god grund til, at vi gør, som vi gør. Og jeg miskrediterer bestemt ikke Sundhedsstyrelsens vurderinger. Jeg savner bare en sundhedsminister, der går ud og siger, at der er styr på det her, for det vil skabe tryghed på et område, som optager danskerne«, siger Pia Kjærsgaard til Politiken.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) afviser kritikken og maner til besindighed. Han siger, at situationen er fuldstændig under kontrol, og at det ikke er op til ham at vurdere risikoen ved influenza A - det er op til sundhedsmyndighederne.

»Mit budskab er klart og har været det fra starten: Ro på«, skriver sundhedsministeren i et svar til Politiken.

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her