Skumleg kan være livsfarlig

<p>Brandfolk landet over udsætter flere gange hver sommer små børn for fare, når de sprøjter store mængder slukningskum ud til byfester, festivaler og andre arrangementer.</p>

Skummet, der bruges som tumleplads for børn i badetøj, er nemlig så giftigt, at brandmændene selv skal bære både handsker og beskyttelsesbriller for at håndtere det. Det viser et datablad for slukningsskummet, som B.T. er i besiddelse af.

Ifølge papirerne fra producentens laboratorium er skummet selv i svage koncentrationer "farligt ved indånding, hudkontakt og indtagelse". Samtidig understreges det, at det er umuligt at ånde gennem skumvæsken. Så sent som i lørdags var det sidste tæt på at koste en femårig pige livet ved en havnefest på Djursland.

Ekspert: Vanvittigt

»Det er vanvittigt at bruge slukningsskum som legeplads. Det er fyldt med usunde kemikalier. Men det værste er, at hvis du falder, så lukker skummet sig over dig, så kan du ikke trække vejret. Og hvis der er 30 børn samlet, kan en hurtigt forsvinde, uden at nogen opdager det,« siger Jesper Mortensen, der er medejer af DK Brandteknik, som er blandt landets førende leverandører af professionelt brandslukningsudstyr.

Farligheden af skummet understreges af, at det flere steder bruges til aflivning af mindre dyr. I USA har man for nylig kvalt hele stalde med sygdomsramte kyllinger og kalkuner ved at overdænge dem med skum på samme måde som man gør med børn i Danmark. I Tyskland skal leg i brandskum desuden have kostet en dreng livet i 2006.

Falck siger nej til skumfester

Hos Falck, der driver godt halvdelen af de danske brandværn, indførte man allerede for otte år siden et totalforbud mod brandskum-fester.

»Risikoen for at man falder og bliver kvalt gør det simpelthen for farligt,« siger Bendt Trustrup, der er souschef for Falcks brandenhed i Region øst til B.T.

Adskillige kommunale brandværn fortsætter dog ufortrødent med den farlige praksis. Ifølge flere af sommerens byfestprogrammer, som kan findes på nettet, kan de ligefrem "bestilles" til opgaven.

»Det er bestemt ikke noget, vi anbefaler. Jeg mener ikke, alt slukningsskum er så farligt, men derfor skal man alligevel kun bruge det til brandslukning. Det andet må være misforstået godhed overfor festarrangørerne,« siger Jørgen Pedersen, der er beredskabschef i Aalborg og bestyrelsesmedlem i Foreningen af kommunale beredskabschefer.

Kilde: B.T.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen