Uldhue kostede jobbet i Hjemmeværnet

Migræneanfald gjorde, at Jens Viggo Moesmand skulle holde hovedet varmt, men uldhuen kom på tværs af Hjemmeværnets uniformsbestemmelser. Så var det farvel til værnet efter 13 år.

Artiklens øverste billede
Maria Mawla i hjemmeværnsuniformen. Foto: Torben Stroyer

Det var umiddelbart et simpelt ønske: Jens Viggo Moesmand ville gerne gå med uldhue i stedet for kasket, og så ønskede han ikke at være barhovedet om vinteren.

Han søgte om dispensation fra uniformsbestemmelserne, men den gik ikke.

"Den daværende chef var meget firkantet og regelret, og fra allerhøjeste niveau blev det bestemt, at selv om jeg var chef, var der tale om en ufravigelig bestemmelse. Og jeg adlyder kommando, så sagen stoppede der," fortæller Jens Viggo Moesmand.

Et stift system

Sagen stammer helt tilbage fra 1982.

Men Jens Viggo Moesmand ønsker at gøre opmærksom på, at uniformsbestemmelserne ikke kun er rigide, når det gælder brugen af det muslimske hovedtørklæde som i sagen om Maria Mawla.

"Man kan lide det eller lade være, men det er et stift system," siger Jens Viggo Moesmand.

Ifølge den politiske chef, kommitteret for Hjemmeværnet, Ulrik Kragh (V), findes uniformsbestemmelserne af hensyn til soldaternes sikkerhed.

"Man må ikke kunne identificere den ene frem for den anden. Hvis enheden kommer i kamp, må fjenden ikke kunne sige, at her er denne her person, man vil have ud af spillet," siger Ulrik Kragh til politiken.dk.

Politiken.dk skriver dog også, at uniformsudvalget for tre år siden tillod, at hjemmeværnsfolk bar bøllehat i stedet for kasket, hvis de købte en selv.

Hjemmeværnet er apolitisk

Jens Viggo Moesmand indrømmer, at han ikke var ubetinget tilfreds med, at hans 13 år i Hjemmeværnet skulle ende pga. en hue. Alligevel støtter han stadig Hjemmeværnet og mener ikke, at der bør være plads til hovedtørklæder.

"Man skal kunne tilpasse sig. Problemet er, at hun ikke kan fravige tørklædet på noget tidspunkt. Hjemmeværnet er apolitisk, og det skal det være, men Maria Mawla kører en politisk sag på tørklædet," lyder det.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen