København foretrak præst i arbejdstøjet

Sognepræst ved Holmens Kirke Peter Skov-Jakobsen blev med et overbevisende stemmetal valgt til Københavns Stifts næste biskop torsdag.

Artiklens øverste billede
Peter Skov-Jakobsen. Arkivfoto: Polfoto.

608 stemte på den 50-årige, mens 353 hellere så hans modkandidat, generalsekretær i Kirkefondet Kaj Bollmann, indtage bispeembedet, når bispevielsen finder sted 30. august. Men trods en tydelig sejr, er den nye biskop moderat.

- Jeg kan ikke lide ordet sejr. Vi er bare to, der stillede os til rådighed, og så foretrak københavnerne mig. Jeg tror, det er fordi, de gerne vil have en præst som biskop. En mand, der har haft tøjet på en del år, siger Peter Skov-Jakobsen til Ritzau.

Skov-Jakobsen afløser den nuværende biskop, Erik Norman Svendsen, der har sidder 17 år på posten. Men vejen til embedet har været ikke været ukompliceret, og derfor er der mange tråde, som den kommende biskop skal samle.

- Jeg er glad og beæret. Og jeg vil gøre mig umage, for jeg er bevidst om, at det nu er mig, der skal samle det københavnske kirkeliv. Der har været mange på banen, men nu er der ikke mere valgkamp, siger han.

Tonen frem til valget har været hård, og processen har været præget af valgrod. Således førte det undervejs til protester fra flere personer, efter at 58 stemmer ikke blev talt med, da de to kandidater blev fundet blandt seks kandidater i første runde. Stemmerne, der svarede til fem procent af de stemmeberettigede, kunne ikke tælles med i valget, fordi de ankom en dag for sent. Kirkeministeriet mente dog ikke, det tilstrækkeligt til at erklære valget for ugyldigt.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen