Bander kan rekruttere frit

<p>Danmark står uden en samlet, målrettet indsats for at hjælpe unge bandemedlemmer ud og bremse bandernes rekruttering, som aldrig har været lettere og mere omfattende.</p>

Med fem dræbte og mere end 60 skudepisoder over hele landet er presset på unge i udkanten af de kriminelle miljøer større end nogensinde for at vælge side i krigen mellem indvandrerbanderne og Hells Angels.

Og der er stort set ingen hjælp at få, hvis deres pårørende vil have dem ud, skriver Berlingske Tidende. I en sag fra København står faren til en ressourcestærk 17-årig dreng på vej ind i AK81 i dag frem i BerlingskeSøndag.

Drengen blev ifølge politiet for nylig anholdt med våben, skudsikker vest og en stjålen motorcykel i Jægersborggade, som regnes for Hells Angels-territorium. Kommunen lod både familie og søn i stikken med for sen og for lidt hjælp, lyder kritikken.

»Vores sociale system er indrettet til at tage sig af hjemløse og misbrugere,« siger Københavns socialborgmester, Mikkel Warming (E):

»Derimod har vi stort set ingen erfaring med i øvrigt velfungerende unge, ofte over 18 år, som søger spænding og sammenholdet i banderne. Dele af lovgivningen er faktisk en bremse for os, og vi kommer nok også til at gå til regeringen for at få penge til en sådan indsats.«

Søger hjælp

Københavns Kommune forsøger sig med et tilbud for truede unge over 18 år, men først fra august. Flere af landets førende bandeeksperter har modtaget henvendelser fra pårørende til truede unge, som står helt alene med problemet. Blandt dem sociolog Michael Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet.

»Netop i København, hvor der er en stor koncentration af unge med kontakt til bandemiljøet, er det særdeles tankevækkende, at man ikke er bedre, end man er. Man kan efter alt at dømme finde de samme problemer andre steder i landet. Indsatsen er vilkårlig, den er afhængig af enkeltindivider, og Danmark savner en samlet national indsats for at få unge ud af banderne og banderne ud af de unge,« siger han.

Regeringen ønsker ikke at kommentere sagen på grund af sommerferie.

Kilde: Berlingske Tidende

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen