Indland

Danske elitesoldater opererer i skjul

Nye oplysninger om Jægerkorpsets missioner får oppositionen til at kræve en forklaring.

De danske jægersoldater har opereret langt mere i Afghanistan, end offentligheden hidtil har fået kendskab til. Det fremgår af jægersoldaten Thomas Rathsacks bog ”Jæger - i krig med eliten”, som udkommer i denne måned.

Bogen opremser flere kendte operationer, men det fremgår også, at jægersoldaterne har været på mørklagte missioner i Afghanistan.

Grupper af jægersoldater har f.eks. opereret i Afghanistan for at beskytte hemmelige agenter. Samlet set har jægersoldaterne været på mission hvert år siden 2002 i Afghanistan, Irak eller Kosovo.

Jægersoldaternes aktivitet står i modsætning til den offentlige debat. På Christiansborg har flere politikere beklaget sig over, at forsvaret slet ikke anvender elitesoldaterne.

Forsvarsminister Søren Gade (V) forklarede så sent som i februar, at der ikke var penge til at udsende Jægerkorpset.

»Det fremstår, som om vi næsten ikke er blevet brugt. Det er ganske enkelt forkert. Vi har været af sted hele tiden. Vi har lavet alt lige fra livvagtstjeneste til tilfangetagelse af højtstående fjender,« siger Thomas Rathsack.

S: Ministeren har et forklaringsproblem

Ifølge oppositionen har regeringen efterladt Folketinget med et indtryk af, at jægersoldaterne nærmest ikke blev brugt.

»Har ministeren bevidst givet indtryk af, at jægersoldaterne ikke er blevet anvendt, har han et forklaringsproblem,« mener forsvarsordfører John Dyrby Paulsen (S).

S, SF og Enhedslisten kræver en redegørelse.

Søren Gade (V) fremhæver, at han kun har pligt til at orientere Folketinget, når jægersoldaterne udsendes som »en specialstyrkeenhed.«

I 2006 udløste filmen ”Den hemmelige krig” hård kritik af forsvaret.

Danske jægersoldater blev bl.a. beskyldt for at overdrage afghanere til amerikanske soldater, som ifølge fangerne udsatte dem for tortur.

»Man skal ikke være atomfysiker for at forstå, at der har været en berøringsangst over for Jægerkorpset efter ”Den hemmelige krig”,« siger Søren Gade.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her