Soldater må ikke udspørge fjenden

<p>Den fem år gamle Hommel-sag har direkte indvirkning på de danske soldater i Afghanistan: Soldaterne må ikke spørge fjenden om noget.</p>

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Stine Larsen

Når de danske soldater i Afghanistan fanger en fjende, må de kun spørge om personens navn. De må ikke engang spørge, hvor fjenden er på vej hen, eller om han har placeret miner i området. Det volder soldaterne problemer og kan i yderste fald koste soldaterne livet, lyder det.Den øverste chef for danskerne i Afghanistan, bataljonschef Frank Lissner, oplyser, at danskerne skal overlevere fanger til briterne.»Ifølge vores direktiver må vi ikke begynde at udspørge fjenden. Vi kan tilbageholde dem og få deres navn. Det er faktisk alt. Vi må f.eks. ikke spørge, hvad de laver i området, eller om der er andre af deres allierede i nærheden,« siger bataljonschefen.

Stop for afhøringerKun i to tilfælde har det nuværende danske hold i Afghanistan overdraget fjender til briterne, hvorfor reglerne ikke har voldt Frank Lissners soldater de store problemer.»Men det er rigtigt, at det kan være et problem. Når man har fat i fjenden, er det vigtigt, at man får informationerne her og nu og ikke tre dage senere, når briterne har haft fat i dem,« siger han.Frem til 2004 måtte danske soldater gerne foretage såkaldte taktiske afhøringer. Men de stoppede brat, da beskyldningerne om tortur i Irak kom frem i sagen om sprogofficer Annemette Hommel. Selv om Annemette Hommel og samtlige involverede blev pure frikendt, har forsvaret holdt fast i de restriktive regler.»Så snart man kom i berøring med noget, der lignede en tortursag, fik man kolde fødder. For Hommel-sagen blev set i lyset af bl.a. Abu Ghraib-skandalen,« siger den militærjuridiske rådgiver, orlogskaptajn Kenneth Ø. Buhl.»Men jeg mener, at soldaterne har fået flere restriktioner end nødvendigt. Er vi dygtige til at afhøre fjenden, er det i yderste instans et spørgsmål om danske soldaters liv, hvis vi f.eks. kan få at vide, hvor vejsidebomberne er placeret,« siger han.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen