Afbrød ferie i protest mod rygeforbud

En ryger led alverdens kvaler under sin ferie i Tyrkiet, da han opdagede, at han ikke måtte ryge i hotellobbyen - kun på sit hotelværelse. Det gjorde ham så harm, at han rejste hjem og krævede erstatning af rejsebureauet.

Artiklens øverste billede
Rygeren har formentlig trængt til et ordentlig sug af sin cigaret, da han fik ankenævnets afgørelse. Manden fik nemlig ikke medhold. Arkivfoto

Kan man få sin ferie spoleret, fordi det viser sig, at man ikke må ryge i hotellets lobby? Og kan man kræve flere tusinde kroner retur af rejsebureauet på grund af rygeforbuddet? Ja, mener en mand fra Hvidovre, som under en Tyrkiet-rejse blev så fortørnet over at opdage, at han ikke måtte ryge overalt på sit hotel - dog gerne på hotelværelset - at han efterfølgende valgte at afbryde rejsen, købe en hjemrejseflybillet og siden kræve halvdelen af hele rejsens pris retur.

Manden havde betalt i alt 4.900 kr. for en to-ugers rejse til Istanbul med rejsebureauet Global Tours/Scanway, og han skulle indkvarteres på Tayhan Hotel. Men ifølge manden blev det en total mislykket rejse, fordi han som ryger måtte sande, at hotellet havde indført rygeregler, der forbød gæsterne at ryge i hotellets lobby. Dog kunne han pulse løs på sit eget hotelværelse. Efter lidt over en uge fik rygeren nok og valgte at pakke sin kuffert og købe en flybillet hjem til Danmark.

Det overraskende rygeforbud var udtryk for så stort et svigt fra rejsebureauets side, mente rygeren, at han efterfølgende via en klage til Pakkerejse-ankenævnet har krævet at få ikke mindre end 2.500 kr. tilbagebetalt.

Manden er godt og grundig sur over, at bureauet undlod at fortælle ham, at man ikke måtte ryge i bl.a. lobbyen. Han havde set frem til at sidde i lobbyen og møde andre rejsende, men hans hang til cigaretter og hotellet rygeforbud forhindrede det.

Vildledning

"På hotellets hjemmeside på nettet er rygeforbuddet ikke oplyst. Dette er dårlig markedsføring og vildledning,” skriver han i sin klage.

Bureauet derimod henviser bl.a. til, at manden ved bestiling af rejsen intet havde nævnt om, at det var vigtigt for ham at komme på et rygerhotel.

I klagen skriver manden også, at han mødte andre danskere, og de "var lige så chokerede som jeg" over rygeforbuddet flere steder på hotellet.

"Der var intet andet menneske end bartenderen og jeg i baren, lobyen var tom, så andre har følt som jeg og blev væk. På værelset, hvor jeg måtte ryge, var der ikke en stol, jeg kunne sidde på, er det er dét I kalder et turisthotel?", spørger han i sin klage.

Rejste hjem

"Mit humør var smadret ved ankomsten. Jeg ønskede nyt hotel eller at tage direkte hjem til Danmark igen. Jeg var tapper og blev der i 10 dage, hvorefter jeg havde fået nok, hvilket medførte mig ekstraudgifter, kr. 500, til flybillet, men hellere hjem end at blive der."

Rygeren har formentlig trængt til et ordentlig sug af sin cigaret, da han fik ankenævnets afgørelse.

Manden fik nemlig ikke medhold.

Da rygeforbud bliver mere og mere udbredte i ind- og udland, mener Ankenævnet ikke, at den omstændighed, at der ikke måtte ryges på hotellets indendørs fællesarealer, i sig selv kan anses for en mangel ved rejsen, der berettiger manden til et nedsalg i rejsens pris.

"En rejsende, der vil være sikker på, at der må ryges på det bestilte hotel, må derfor selv søge nærmere oplysninger herom hos bureauet, og ved bestilling stille krav om, at rygning er tilladt over alt på hotellet," lyder afgørelsen.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen