Annonce
Indland

Dansk biskop støtter bandlysning af mor

En brasiliansk kvinde er bandlyst af den katolske kirke, fordi hun hjalp sin niårige datter med at få en abort efter voldtægt. I Danmark ville kvinden også være blevet bandlyst, lyder det fra den katolske kirke i Danmark.

Overhovedet i den katolske kirke i Danmark, biskop Czeslaw Kozon. Arkivfoto

En kvinde må aldrig få foretaget en abort - heller ikke, hvis hun er et niårigt voldtægtsoffer, som ville dø, hvis hendes lille krop skulle føde tvillinger. Sådan lyder det fra overhovedet i den katolske kirke i Danmark, biskop Czeslaw Kozon.

I Brasilien har sagen om en niårig piges abort skabt kæmpe postyr, fordi pigens mor blev bandlyst fra den katolske kirke for at have hjulpet sin datter til aborten. Bandlysningen bakkes op af seniormedlemmer i Vatikanet, og nu følger den danske biskop, Czeslaw Kozon, også trop.

»Pigen, der har fået foretaget aborten, er uden skyld, fordi hun stadig er et barn. Moderen, som har hjulpet hende, bliver derimod automatisk bandlyst. Det samme ville være sket i Danmark, hvis aborten blev offentligt kendt« siger biskop Czeslaw Kozon, der har siddet øverst i det danske bispedømme siden 1995.

»Jeg har selvfølgelig forståelse for, at moderen vil redde sin datter fra at dø, men det er ikke nogen undskyldning for at tage et andet liv. Pigen burde have født barnet,« lyder det.

Voldtægtsmand ikke bandlyst

Den niårige brasilianske pige var blevet voldtaget af sin stedfar, som er anklaget for at have misbrugt hende igennem flere år. Alligevel er faderen ikke blevet bandlyst fra den brasilianske kirke. Den beslutning bakker den danske biskop Czeslaw Kozon op om.

»Voldtægt er en alvorlig synd, men det behøver kirken ikke gøre opmærksom på. Det ligger i sagens natur. Derimod opfattes abort af mange mennesker ikke som noget slemt « siger han.

Men er det i dine øjne faderen eller moderen, der har begået den værste synd?

»Begge dele er meget alvorlige synder, og man kan ikke sige, hvad der er værst. Begge dele er lige alvorlige, for det er altid forkert at gøre andre fortræd.«

Ingen grænsetilfælde

Selv om biskop Czeslaw Kozon kalder hele sagen med den niåriges abort for ulykkelig, mener han ikke, at der findes nogen grænsetilfælde, hvor abort bør tillades for en kvinde.

Den niårige pige ville være død, hvis ikke hun fik aborten. Burde man ikke gøre en undtagelse og tillade hende en abort?

»Nej. Det lyder hårdt, men sådan er det. Man kan ikke gøre sig til herre over livet og kalde ét liv bedre end et andet. Det virker umiddelbart sværest at måtte miste den niårige pige, fordi hun har en familie, som kender og elsker hende. Men det berettiger stadig ikke, at vi kan tage livet fra et andet menneske. De to liv er lige meget værd.«

Men hvis du kalder det mord at få foretaget en abort, kan man så ikke sige, at det er mord at lade den niårige pige føde barnet, når lægerne ved, hun vil dø af det?

»Nej, under ingen omstændigheder. Den såkaldte hjælp til den niårige pige ville være at tage et andet menneskes liv. Jeg kan ikke se, at man på nogen måde kan gøre en undtagelse.«

Czeslaw Kozon fortæller, at det endnu ikke er sket, at en dansk kvinde er blevet bandlyst fra kirken pga. abort. Han understreger, at den niårige piges moder bør have hjælp til at bearbejde sin synd fra de lokale præster, og at bandlysningen skal ophæves, når hun har angret.

Den katolske kirke i Danmark har omkring 35.000 medlemmer, som alle hører under Czeslaw Kozons bispedømme.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Dødsdrom

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her