Psykopater går frit omkring

2-3 pct. af befolkningen har så mange psykopatiske træk, at de opfylder kriterierne for en klinisk diagnose.

Der er mellem 100.000 og 150.000 psykopater i Danmark. De er hverken seriemordere eller bestialske forbrydere. Kun de færreste sidder i fængsel. De tyranniserer bare deres omgivelser og forpester tilværelsen for familie, kolleger og medarbejdere, siger en række læger og psykologer til Jyllands-Posten.

På den baggrund stiftes i morgen den første, landsdækkende forening for mennesker, som er eller har været ofre for psykopater - i hjemmet eller på arbejdspladsen.

»Vi vil gøre opmærksom på, at psykopater ødelægger andre menneskers liv. Der er behov for et sted, hvor ofrene kan få støtte til at komme ud af kløerne på dem og finde sig selv igen,« siger den 43-årige Susann Nilsson fra Ishøj, som har taget initiativ til "Foreningen imod psykisk vold".

Kan mødes overalt

Ifølge retspsykiater Henrik Day Poulsen, som netop har udgivet en ny bog om psykopater, viser en række internationale undersøgelser, at 2-3 pct. af befolkningen har så mange psykopatiske træk, at de opfylder kriterierne for en klinisk diagnose.

Psykopati er en personlighedsforstyrrelse, som bl.a. kendetegnes ved grov ligegyldighed over for andre mennesker og en manglende evne til at leve sig ind i andres følelser.

»Du kan møde psykopater overalt. Det kan være din kollega, som snyder sig til en forfremmelse, som du burde have haft, ved at lyve om dig. Eller din søster, som lever i et ægteskab med fysisk eller psykisk vold,« siger Henrik Day Poulsen.

Han tilføjer, at der sidder relativt mange psykopater på ledende poster i erhvervslivet og samfundet. Kombinationen af en indre trang til at blive beundret, hensynsløshed over for andre og mangel på moralske overvejelser kan være grobund for en glorværdig karriere.

Kun magt virker

Der er ikke udviklet en psykopatpille, som kan kurere forstyrrelsen, men ifølge erhvervspsykologen Niels Peter Rygård kan man begrænse skaderne.

»Det eneste, der virker, er at bruge magt, men vi lever desværre i et samfund, hvor samtlige autoriteter er skudt ned, og det er forbudt at tage beslutninger i andre menneskers liv. Det giver psykopaterne masser af plads at boltre sig på, og derfor kommer vi let på spanden over for den slags mennesker,« siger Niels Peter Rygård.

kim.hundevadt@jp.dk

INDBLIK, SIDE 4-5

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen