Iltsvind kraftigt på retur

I løbet af den seneste måneds tid er iltforholdene forbedret betydeligt i de danske farvande. Alligevel er der fortsat iltsvind og kraftigt iltsvind flere steder. Det fremgår af årets sidste rapport om iltforholdene i farvandene fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU).

Perioder med kraftig blæst i første halvdel af oktober satte gang i opblanding og udskiftning af vandmasserne, og det har medført, at indholdet af ilt i bundvandet er steget mange steder. Alligevel er der stadig iltsvind i de dybeste dele af det sydlige Kattegat, Øresund, nordlige Storebælt og det sydlige Lillebælt, og kraftigt iltsvind i mindre områder af Flensborg Fjord, det sydlige Lillebælt og Ærø-bassinet.

DMU forventer dog, at efterårets kraftigere vinde i løbet af de kommende uger vil forbedre forholdene, og at iltsvindet dermed ophører i løbet af november.

Årets iltsvind gik værst ud over Limfjorden, dele af Århus Bugt samt Mariager Fjord. Mange af bunddyrene i disse områder er døde på grund af iltmangel. Der er også fundet døde bunddyr og fisk andre steder men kun i mindre omfang.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen