Soludbrud skyld i strømsvigt

De voldsomme udbrud på solens overflade var sandsynligvis årsag til en strømafbrydelse, der midt på aftenen torsdag ramte 50.000 elkunder i de centrale og østlige dele af Malmø.

Energiselskabet Sydkraft peger på magnetiske forstyrrelser fra solvinde som mulig årsag til strømafbrydelsen, der indtraf klokken 21.07. Det bekræftes af seniorforsker Peter Stauning fra Danmarks Meteorologiske Institut, der netop på det tidspunkt målte en meget kraftig impuls fra solvinde. Han siger til Ritzau, at han er ikke i tvivl om, at det hænger sammen

Herhjemme har Elkraft ikke registreret forstyrrelser af eltransmissionen. Derimod har soludbruddene kunnet opleves i form af nordlys. I Aalborg, Århus og Sønderjylland var der torsdag nat kortvarige huller i skydækket, så det sjældne himmelfænomen kunne opleves. Desuden har DMI oplysninger om, at nordlyset er blevet observeret så langt mod syd som Mannheim i Tyskland.

Soludbruddene, hvoraf et i onsdags er blandt de største, der nogensinde er registreret, er ved at dø ud. Der er ikke udsigt til nye store udbrud.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen