Per Stig Møllers hemmelige møde var velkendt

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) lagde ikke skjul på, at han havde møder FNs chefforhandler før EU-topmøde - Socialdemokratiet kræver svar på, om der reelt blev ført to udenrigspolitikker under EU-formandskabet.

Det var med fuld offentlighed, at udenrigsminister Per Stig Møller (K) den 2. december i fjor mødtes med FNs chefforhandler i Cypern-spørgsmålet Alvaro de Soto.

Ifølge bogen "I spidsen for Europa", der netop er udkommet, og som beskriver magtkampen mellem Udenrigsministeriet og Statsministeriet under det danske EU-formandskab, foregik Per Stig Møllers møde bag om ryggen på Statsministeriet, der senere tolkede det som Udenrigsministeriets forsøg på at køre sin egen linje i det delikate Tyrkiet-Cypern spørgsmål før EU-topmødet i København sidste år.

I bogen beskrives Alvaro de Soto som en hemmelig gæst på den danske ambassade i Ankara, og at FN ville blive kraftigt kritiseret, hvis det kom frem, at Alvaro de Soto var i den danske ambassadørbolig, fordi tyrkerne ikke måtte vide, at FN og EU koordinerede forhandlinger og udvekslede oplysninger.

Medvirket til strid

Men såvel Jyllands-Posten som Ritzau kunne allerede dagen efter berette om mødet, og Alvaro de Soto udtalte sig til medierne om drøftelserne med den danske udenrigsminister, der fandt sted på en rejse, hvor flere danske journalister ledsagede Per Stig Møller.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger har netop Statsministeriets opfattelse af, at mødet med Alvaro de Soto i den danske ambassadør-bolig var hemmeligt, været medvirkende til, at striden mellem Udenrigsministeriet og Statsministeriet igen er blusset op. Kilder i Statsministeriet oplyser, at man blev overrasket over, at mødet havde fundet sted.

Det blev dengang som nu tolket derhen, at Udenrigsministeriet havde sin egen dagsorden i forhold til Cypern og Tyrkiets forhold til EU. Udenrigsministeriet arbejdede for at få Cypern-konflikten løst og ønskede at gå videre i forhold til Tyrkiets ønske om en dato for optagelsesforhandlinger med EU end Statsministeriet.

En strategi, som Per Stig Møller ifølge bogen forfulgte til det sidste, da han på EU-topmødet angiveligt uden statsministerens vidende arbejdede for at få ændret det kompromis, EU's stats- og regeringschefer var blevet enige om i forhold til Tyrkiet. Per Stig Møller var således parat til at give Tyrkiet flere indrømmelser end statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Kræver svar

Det forvirrede billede af, hvad der var Danmarks politik over for Tyrkiet, får nu Socialdemokratiet til at kræve en række svar fra stats- og udenrigsministeren.

Partiet har stillet spørgsmål til begge ministre om det faktiske hændelsesforløb og ønsker at finde ud af, om det er sandt, at de to ministre ikke informerede hinanden.

»Det er mærkværdigt, hvis vi har to udenrigspolitikker. Vi bliver nødt til at vide, hvor meget man samarbejdede for at fremme Danmarks interesser,« siger Jeppe Kofod, udenrigsordfører for Socialdemokratiet.

jette.maressa@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen