FN kritiserer dansk udlændingelov

FN anklager den danske regering for at være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention med forslaget om - som udgangspunkt - at forbyde familiesammenføring af nærtbeslægtede ægtefæller.

Ifølge lovforslaget skal fætter-kusine-ægteparret med udenlandsk baggrund dokumentere, at det ikke behøver betyde, at det er et tvangsægteskab.

Hensigten er ifølge regeringen og Dansk Folkeparti at begrænse antallet af familiesammenføringer fra især muslimske lande og undgå såkaldte tvangsægteskaber. Socialdemokratiet støtter forslaget.

FN betænkelig

FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) er betænkelig ved, "at forslaget næsten eller slet ikke synes at tage højde for den kulturelle baggrund, som mange, der ansøger om familiesammenføring, især flygtninge, sandsynligvis har".

UNHCR henviser til, at i et land som f.eks. Irak anslås det, at op mod 50 pct. af ægteskaberne indgås mellem fætre og kusiner eller mellem halvfætre og halvkusiner. Flygtningehøjkommissariatet tilføjer, at "ud over denne tunge byrde synes forslaget mere generelt at stigmatisere ægteskaber mellem nærtbeslægtede, selv om sådanne ægteskaber er tilladt efter dansk ret".

Derfor ser UNHCR "gerne en genovervejelse af disse foreslåede ændringer".

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen