Konservative klar til kamp

16 konservative fylder ikke meget i et gruppeværelse, der er beregnet på 42 mandater - de konservative kæmper for at fylde pladsen ud og drømmer om at blive store igen.

Det handler om at kunne være der. Men det handler også om følelser. De konservative og Dansk Folkeparti er genboer på Christiansborg. Og mødelokalernes størrelse afslører, at der er stor forskel på at være et lille regeringsparti og et stort støtteparti.

Mens de 22 medlemmer fra Dansk Folkeparti må klemme sig sammen i et lille gruppeværelse, så er der god plads hos de konservative. Alt for god plads. De 16 siddepladser syner ikke meget i lokalet, der er lagt an på et parti, der har været mere end dobbelt så stort.

Med en fiks opstilling af bordene har de konservative trods alt fået det til at syne af mere, og partiet har bestemt tænkt sig at bide sig fast i bordkanten i håbet om, at det en dag igen vil vokse "til naturlig størrelse" - som i den konservative selvforståelse i hvert fald er et pænt stykke over, hvad vælgerne har tildelt dem ved de seneste to valg.

Men et kig i meningsmålingerne giver ikke de konservative håb om, at de kan få lov at beholde deres store, flotte lokale. Siden folketingsvalget i 2001 har partiet ligget stabilt omkring de ni procent.

Konservativ strategi

Ved sidste års landsråd lagde de konservative en strategi om at markere sig på indgreb over for velfærdsydelser, hårdere straf og lavere skat. Men selv om flere mærkesager rent faktisk er omsat i praktisk politik eller skrevet ind i det nye regeringsgrundlag fra august i år, så har vælgerne stadig ikke fået øjnene op for de konservative kæmpere.

Politik på længere sigt

Det har ifølge topplacerede kilder i partiet fået de konservative til at indse risikoen ved at sætte sig for meget op mod regeringspartneren Venstres midtsøgende kurs. For holder Venstre ikke skansen ved næste valg, har de konservative endnu færre stemmer at bevare håbet om regeringsmagten i. Derfor ventes partiet at skrue ned for retorikken på landsrådet i weekenden. Skattelettelser - også på topskatten - og velfærdsforandringer vil blive nævnt, men man vil understrege, at det er politik på længere sigt og ikke en kritik af Venstre.

»Der skal slås på de tre konservative K-er: Krav, konsekvens og kærlighed - men mest af det sidste,« som partileder Bendt Bendsten formulerer det.

Han er - trods alt - godt tilfreds med, at konservative mærkesager som lavere skat på arbejde, nedlæggelsen af amterne og kontante krav i folkeskolen nu er blevet regeringens politik. At vælgerne ikke kvitterer med et kryds ved liste C skyldes ifølge Bendt Bendtsen statsministereffekten.

»Det går op, og det går ned,« siger han.

Tendensen er vel nærmest, at I står samme sted?

»Jeg har valgt, at vi er Danmarks borgerlige parti, og det fortsætter vi med. Politisk lederskab er ikke at læse meningsmålinger, men at træffe de nødvendige beslutninger. Jeg vil hellere respekteres i min eftertid end at være populær i min nutid,« siger Bendt Bendsten.

Allerede før den velfærdskommission, som regeringen nedsatte på sensommeren, har fremlagt en første delrapport, og længe inden konklusionerne, der skal være færdige i 2005, gør Bendt Bendtsen det klart, at han forventer gennemgribende forandringer i velfærden, og at alle ydelser er til debat.

»Den demografiske udvikling kender vi. Vi skal bruge flere penge på sygehuse og medicin. Politikerne må prioritere, « siger han.

Samme praktiske syn kommer til udtryk, når man spørger Bendt Bendtsen om hans syn på værdidebatten:

»Den er vigtig, men for mig drejer det sig om at skabe resultater. Jeg vil godt have sat praktisk politik på værdier,« siger han.

Han er ikke i tvivl om, at Venstre - trods uenigheden om strategi imellem de to partier - er den foretrukne regeringspartner efter valget.

»Vi er borgerlige, og vi vil gå til valg sammen med Venstre. Det borgerlige Danmark har det skidt, når Venstre og de konservative slås,« siger han.

Men lykkes det ikke Bendt Bendtsen og hans konservative parti at skabe fremgang ved næste valg, kan de konservative se frem til et slagsmål med genboen på Christiansborg. Forholdet imellem de to partier er i forvejen anspændt, og Dansk Folkeparti har ikke tænkt sig endnu engang at tage hensyn til de konservative følelser og tage til takke med de mere ydmyge lokaler:

»Vi har det såmænd meget hyggeligt i vores lille gruppeværelse. Men det vil være naturligt efter næste valg at fordele gruppeværelser efter antallet af mandater,« siger Dansk Folkepartis gruppeformand Kristian Thulesen Dahl.

Beredt til kamp

Den konservative gruppeformand Knud Erik Kirkegaard er beredt til kamp:

»Dansk Folkeparti er ikke større end os ved næste valg. Det er helt usandsynligt, og for øvrigt har vi nogle moderne malerier i vores gruppeværelse. Dem vil de slet ikke kunne lide,« siger han.

niels.ditlev@jp.dk

jette.maressa@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen