Ny biskop ønsker en mere synlig kirke

Elisabeth Dons Christensen vandt valget om bispesædet i Ribe stift og bliver Danmarks tredje kvindelige biskop gennem tiden. Navnet Dons Christensen klinger sødt i de fleste øren på Ribeegnen, og det kan det nu fortsætte med.

Torsdag blev det nemlig afgjort, at Elisabeth Dons Christensen fra den 1. december overtager bispesædet efter Niels Holm, idet hun fik flere stemmer end sin modkandidat, Marianne Christiansen.

Dermed træder den 59-årige Søllerød-præst i fodsporet af sin nu afdøde mands onkel, Henrik Dons Christensen, der var biskop i Ribe fra 1956 til 1980, og som havde en afgørende finger med i spillet, da den kommende biskop skulle vælge levevej.

»Jeg holdt meget af Henrik Dons Christensen, og han holdt meget af mig. Faktisk var det ham, der inspirerede mig til at blive præst,« fortæller Elisabeth Dons Christensen.

Selvom vinderen af bispevalget til daglig er præst i Søllerød, kender hun udmærket klokkeklangen fra Ribe, for gennem 20 år har hun holdt foredrag og virket som prædikant på Ribeegnen, ligesom hun gennem en årrække har boet i byen.

Derfor er hun heller ikke bange for, at valget af hende er et resultat af slægtskabet til den tidligere biskop.

»Folk var meget glade for Henrik Dons Christensen, men jeg tror ikke, at det har haft nogen særlig betydning, for jeg tror, at mange i Ribe kender mig som person,« siger Elisabeth Dons Christensen.

Ud til menighederne

Den første opgave, hun har pålagt sig selv, er at tage rundt at tale med præster og menighedsråd i Ribe Stift, så hun kan »inspirere og lade mig inspirere,« som hun siger. Selv håber Elisabeth Dons Christensen, at hendes kvaliteter er, at hun er god til at lytte og rådgive, så hun sammen med præsterne og menighedsrådene kan føre sine mærkesager ud i livet.

»Mærkesagerne er, at vi skal have en endnu mere synlig og vedkommende kirke. De to væsentligste ting er vores gudstjeneste og undervisning, sådan at også den næste generation kender kristendommen og hører til i kirken,« siger Elisabeth Dons Christensen og minder om, at hun som tidligere gymnasie- og seminarielærer er særligt fokuseret på formidling.

Dåbsmenigheden

Og måske netop derfor ønsker hun ikke blot at formidle budskabet til de faste kirkegængere, men også til dem hun kalder dåbsmenigheden.

»Kernemenigheden og dåbsmenigheden skal møde hinanden og tage hensyn til hinanden, så vi kan mærke, at vi er en del af samme legeme. Det betyder også, at kernemenigheden skal vejlede dåbsmenigheden, så man ikke tror, at man er på café og sidder og snakker med hinanden,« siger Elisabeth Dons Christensen.

Netop fordi, der skal være plads til alle, ser Dons Christensen det som helt afgørende, at kirken og staten bibeholder forbindelsen. Det betyder nemlig, mener hun, at staten forbliver en kristen stat, og at ethvert menneske i staten således er skabt i Guds billede.

Præster kan tvivle

Elisabeth Dons Christensen lægger ikke skjul på, at troen på Gud er vigtig del af hendes syn på kristendommen, og hendes holdning til den omstridte Grosbøll-sag om Taarbæk-præsten, der ikke tror på Gud, er klar:

»En præst, der på forhånd siger, at han ikke tror på Gud, kommer jo aldrig på tale. Men hvis en ansat præst begynder at tvivle, vil jeg da vejlede og høre, hvad præsten har at sige. I trosspørgsmål er der altid tro og tvivl, og en præst, der tvivler, findes altid, men der er forskel på at tvivle og at benægte Guds eksistens,« slår Elisabeth Dons Christensen fast.

14. december bliver Elisabeth Dons Christensen bispeviet i Ribe Domkirke som Danmarks tredje kvindelige biskop efter Sofie Petersen, Grønland, og Lise-Lotte Rebel, Helsingør.

morten.sejersboel@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.