Medicin-monopol brydes - giver store besparelser

Apotekernes monopol på at sælge receptpligtig medicin bliver brudt af et privat firma, Euromedicin, der vil finde det billigste præparat i Europa og derefter sende det til forbrugeren. På den måde kan der spares op til 30 pct., skriver Dagens Medicin.

Euromedicin vil udnytte lovgivningen om varernes fri bevægelighed inden for EU og firmaet har fået et såkaldt lokationsnummer, der letter lægens adgang til at bestille medicinen elektronisk.

»Vi mener, at danske forbrugere skal have glæde af de muligheder, som det indre marked giver for køb af lægemidler inden for EU. Samtidig må det være i både forbrugernes og samfundets interesse, at der kan opnås ganske betydelige besparelser, også på originalprodukter, når de købes uden for Danmark,« siger Allan Raft, praktiserende læge og stifter af Euromedicin.

Netop nu er firmaet i gang med at indgå aftaler med flere udenlandske apotekere, der kan håndtere medicinbestillingen på nøjagtig samme måde som et dansk apotek.

Forbrugerrådet tilfreds

»Så længe der ikke kan stilles spørgsmålstegn ved sikkerheden, ser Forbrugerrådet ikke et problem i, at danskerne køber lægemidler i udlandet. Tværtimod kan det betyde en forbedret konkurrence på det danske marked, og det kan vi kun hilse velkomment,« siger Gitte Munk fra Forbrugerrådet til Dagens Medicin.

Paul Bundgaard, formand for Apotekerforeningen, tvivler på, om det er lovligt i forhold til apotekerlovgivningen.

Læger positive

Jørgen Lassen, der er formand for de praktiserende lægers organisation (PLO) siger til Ritzau, at tilbuddet vil være aktuelt for den medicin, som ikke er tilskudsberettiget. Det drejer sig blandt andet om p-piller, sovemedicin, typer af beroligende medicin for eksempel stesolid, præparater til rygeafvænning og dyr antibiotika.

- Jeg kan forestille mig, at ordningen vil blive efterspurgt af for eksempel kvinder, der bruger p-piller, og som på en recept til tre måneder vil kunne spare cirka 70 kroner. Men den vil da også være attraktiv for andre, som ikke har brug for medicinen her og nu, siger Jørgen Lassen.

JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen