Forsvarsledelsen vil ikke forbyde strip efter fyraften

Trods den officielle bekæmpelse af sexchikane i forsvaret administreres der vidt forskelligt på landets kaserner.

På den ene kaserne er strippere velkomne til at optræde ved selskaber efter arbejdstid. På den anden vil man ikke se de såkaldte intimdansere inden for kasernemurene.

Selv om det snart er seks måneder siden, at forsvaret officielt gik i modoffensiv for at bekæmpe den omfattende sexchikane, har man fra centralt hold i Forsvarskommandoen ikke fundet det nødvendigt at forbyde strip, som mange kvindeligt ansatte angiveligt føler sig stødt af. Tværtimod administreres der vidt forskelligt fra kaserne til kaserne. Det sker ifølge presseofficer Kim Grünberger ved Hærens Operative Kommando, fordi den slags »helt klart er noget, der hører under den enkelte regimentschefs ansvarsområde«.

På Skive Kaserne - landets største - vedkender obersten, Jens Chr. Lund sig gerne, at der dér måske to-tre gange om året arrangeres strip i konstabelmessen.

»Det er noget, konstablerne annoncerer internt på plakater og arrangerer for de værnepligtige, når de er tæt på afslutningen af deres værnepligtstid her. Den slags aktiviteter arrangeres for at forhindre, at de unge mennesker i stedet går ned i byen«, forklarer Lund, der dog afviser selv at have stor sympati for eller part i arrangementerne:

»Omvendt forsøger vi også at undgå forbud. Jeg vil heller ikke forbyde de unge mænd at have plakater af nøgne kvinder hængende, så længe ingen brokker sig,« forklarer regimentschefen i Skive.

En kvindelig overkonstabel og tillidsrepræsentant ved kasernen i Fredericia udtrykte i går bl.a. i Ugebrevet A4 og Radioavisen harme over mandlige kollegers bestilling af strippere, når der rigtigt skal festes i kasernernes konstabelmesser.

På kvindens hjemkaserne er den netop tiltrådte oberst Ib Bager ærgerlig over den melding, idet han understreger, at sidste striparrangement i Fredericia fandt sted helt tilbage i april, og at det siden den meget omtalte rapport om sexchikane i forsvaret er aftalt i samarbejdsudvalgene, at noget sådan ikke længere må finde sted dér:

»Jeg vil simpelthen ikke have det. Strip er en uacceptabel adfærd, som ikke hører hjemme her,« fastslår oberst Bager.

I Skive understreger oberst Jens Chr. Lund, at strip selvfølgelig også vil blive forbudt der, hvis nogle ansatte føler sig stødt:

»Der er bare ingen, der har klaget,« konstaterer han.

Den forklaring køber officeren med ansvaret for forhandling og personeludvikling i Forsvarskommandoen, oberst Peter Sonneby, ikke:

»Det, der er meldt ud om kønskrænkende adfærd (forsvarets officielle betegnelse for sexchikane, red.) fra forsvarsledelsen, er ikke til at tage fejl af. Selvfølgelig går forsvarets ledelse ikke ind for strip i forsvaret«, siger Sonneby, der alligevel afviser at udstede et decideret og umisforståeligt forbud:

»Vi bor jo ikke i Sverige,« som Sonneby siger.

Heller ikke hos Hærens Konstabel- og Konstabelforening er man for forbud:

»Vi vil ikke blande os i, hvad folk laver lokalt og uden for arbejdstid. Men det skal selvfølgelig ske med den nødvendige respekt for hinanden,« siger formanden Svend Erik Larsen, der organiserer ca. 5000 soldater, hvoraf under 10 pct. er kvinder.

mads.stenstrup@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.